Всичко, което трябва да знаете за количките и пътуването | Baby.bg

1
Добави коментар
babybgshop
babybgshop

Всичко, което трябва да знаете за количките и пътуването

 

Колички, четириколки, триколки, комбинирани, за близнаци… разбираемо е, ако се чувствате объркани сред такъв избор. С този наръчник закупуването на количка ще бъде лесно като разходка в парка.

ДА ПОГОВОРИМ ЗА ВАС И ВАШЕТО БЕБЕ

Това каква количка ще изберете изцяло зависи от начина ви на живот.

 

Пътувате с обществен транспорт?

Ако автобусите, влаковете, метрото са част от ежедневието ви, то тогава ви трябва количка, която е максимално пъргава и подвижна, такава, която е лека, компактна и се сгъва и разгъва лесно(разгледайте тук). Имайте предвид, че бебето трябва да е легнало през първите 6 месеца, така че трябва да си вземете количка, която има пълен наклон до легнало положение.

 

Пътувате с кола?

Ако е така, то багажникът и е добро начало, от където да започнете – сравнете размерите на количката в сгънато положение с това на багажника си. Ще ви трябва и столче за кола, така че защо не помислите за комбинирана количка(разгледайте тук)?

 

Ще се разхождате ли често?

Здравата количка е необходимост при разходки. Къде ще се разхождате? Ако е по пренатоварени улици с високи бордюри, въртящите се колела са много добро решение. Ако пък искате да излезете сред природата фиксираните колела ще са ви по-полезни. За допълнително практичност някои колички предлагат и двете опции на гумите. Имайте предвид, че неравните повърхности са съпровождани с друсане, така че колички с въздушни гуми или амортисьори са препоръчителни.

 

Използвате ли стълбище или стъпала?

Ако живеете в апартамент, лека сгъваща количка, която може да стои изправена в някои ъгъл, ще е доста по удобна от здравите 3 в 1 колички(разгледайте тук).

 

Ако мястото не е проблем?

Тогава количка с кош за новородено ще бъде много добро решение, защото няма да смущавате спокойния сън на детето си.

 

Вашето бебче се е родило току-що?

Ако е така, то трябва да лежи в количката. Като нов родител, вие ще искате постоянно да държите бебето под надзор, има колички, чиито седалки могат да се въртят така че вашето бебе да е срещу вас… или обърнато към големия широк свят.

 

КАКВИ ЕКСТРИ ДА ИЗБЕРА

–         Накланяща се седалка (не забравяйте , че новороденото бебе трябва да бъде легнало.

–         Обръщаща се седалка, така че бебето да гледа към вас или напред

–         Кош за новородено или кошница за кола(разгледайте тук)

–         Опция за сгъване с една ръка – нещо за което ще сте благодарни всеки път щом се качите в обществен траспорт

–         Подложка за крака, която може да се настройва спрямо растежа на бебето ви

–         Леко тегло

–         Статични или въртящи се гуми

–         Въздушни гуми или амортисьори за неравни терени

–         Регулираема дръжка

–         Кошница за пазаруване

–         Дъжка за носене

–         Ръчна спирачка

–         Премахваща се и перяща се тапицерия

 

ЧЕТИРИКОЛКИ(разгледайте тук)

Класическата четирикола съчетава всичко най-важно в себе си: здрава, комфортна и подходяща за деца до 3 години. Повечето, но не всички имат облегалка падаща до легнало положение, на някои се върти и седалката.

 

КОМБИНИРАНИ КОЛИЧКИ(разгледайте тук)

Или с наши думи: Всичко в едно. Тези практични комбинации идват с основа за количка, към която се прибавят столче за кола, седалка на количка или кош за новородено.

Комбинираните колички са страхотен избор за шофьорите, столчето за кола просто се прикрепя към количка и така не трябва да будите спящия дребосък (запомнете, че бебетата не бива да спят повече от 2 часа в столче за кола, защото малките гръбчета трябва първо да укрепнат.) Комбинираните модели може да струват малко повече, но от друга страна няма да имате нужда да купувате столче за кола.

 

КОЛИЧКИ 2 В 1 ИЛИ 3 В 1

2 в 1(разгледайте тук)

Това е комбинация от основа на количката, към която се прикрепят кош за новородено или седалката на количката. Това я прави идеална от раждането на бебето до тригодишна възраст.

3 в 1(разгледайте тук)

Количката 3 в 1 е в повечето случаи подобна на 2 в 1, но към това прибавете и столче за кола.

 

ТРИКОЛКИ(разгледайте тук)

Със своите три колела тези колички изглеждат невъобразимо добре. Но не всичко е в естетиката. Те също така са идеални, ако живеете до планина или море или планирате много разходки по такива места. Повечето триколки са оборудвани с пневматични въздушни гуми, които правят тежкия терен да е лесно изпитание.

 

КОЛИЧКИ ЗА БЛИЗНАЦИ, ТАНДЕМИ(разгледайте тук)

Дарени сте с две деца? Независимо дали имате близнаци или бебе и по-голямо дете, ще ви трябва решение за предвижване, което да улесни живота ви.

Каква е разликата между количките за близнаци и тандемите? Количките за близнаци са с две седалки една до дръга, а при тандемите едната седалка е отпред , а другата отзад. И двете имат своите плюсове: с количката за близнаци бебетата ще могат да си правят компания едно на друго, а при тандемите ширината няма да е проблем. А пък ако ви харесват триколките, не се притеснявайте, предлагаме и за близнаци!

Повечето, но не всички модели са пригодени за новородени. При всички колички за близнаци обаче може да се регулира нивото на седалката, при някои и подложката за краката.

 

АКСЕСОАРИ ЗА КОЛИЧКИ(разгледайте тук)

 

Слънчобрани(разгледайте тук)

Слънчевите шапки не остават за дълго върху главата на бебето ви, за това трябва да сте подготвени за слънчевите лъчи. Към повечето модели колички има слънчобрани, които отговарят на размера на количката.

 

Дъждобрани(разгледайте тук)

Няма мокро бебе, което да е щастливо, така че защитата от внезапни валежи е наложителна. И отново към повечето модели има специално изработени дъждобрани, които отговарят на размера и формата на количката. Само не забравяйте да махнете PVC дъждобрана щом изгрее слънцето за да предпазите бебето си.

 

Термочувалчета(разгледайте тук)

Бебето ще ви е благодарно за тази покупка, когато температурите паднат.

 

Чанти за колички(разгледайте тук)

Памперси, кърпи, подложка за преповиване, шишета… всички тези важни за пътуването или разходката неща трябва да се поберат някъде.

 

Допълнителни аксесоари

Поставки за чаша, закачалка за чанта… има цял списък с екстри, който ще направи количката ви още по практична.

 

КОШАРИ(разгледайте тук)

Ще преспивате ли често у приятели или в хотели, които не са снабдени с кошара? Питаме , защото родителите купуват кошара, но я използват изключително рядко. Но ако все пак планирате много посещения този продукт си е направо задължителен.

Повечето кошари имат пластмасова или метална рамка, меки страни и твърда основа, върху която да поставите сгъваемия матрак. Има и централна застопоряваща система, която държи страните и основата да не се огънат.

 

СЛИНГОВЕ И КЕНГУРА

Близостта до майката е важна за израстването на едно бебе, но ако сте зает родител, тогава държането на малкото в продължение на часове е мила идея, но за съжаление непосилна, просто изберете кенгуру или слинг.

В ранните месеци изборът ви се свежда или до традиционното кенгуру или слинга.

 

Кенгура(разгледайте тук)

Предпочитан избор; бебето седи на меко, обърнато към гърдите ви, докато главичката и вратът не се развият, след което се обръща напред. Някои кенгура могат да се носят напред и назад, за повече практичност.

 

Слингове(разгледайте тук)

Прекрасни за кърмещи майки. Слинговете ви позволяват да носите бебето като в хамак, като могат да се връзват по различен начин с оглед на вашето удобство.