Виновен ли е „бавният“ метаболизъм за проблемите с теглото?

1
161
Добави коментар
borola
borola

Доста от нас често използват израза „всичко, което хапна ми се лепи“ и обикновено обвиняват за това бавния си метаболизъм. Масово преобладава схващането, че той е основната причина за наднорменото тегло. В повечето случаи метаболизмът е „погрешно разбран“. За да успеем да променим това, първо трябва да научим повече за него.

Метаболизъм – същност

Най-общо метаболизмът като процес е съвкупност от всички биохимични реакции, които протичат в нашия организъм. Тези биохимични реакции отговарят за това, дали приетите калории чрез храната ще бъдат съхранени (анаболизъм) или освободени (катаболизъм). Поради това някои хора възприемат метаболизма си като един неработещ механизъм, отговорен за проблемното им тегло.

Митовете за метаболизма и проблемите с теглото

1. Бавният метаболизъм е „виновен“ за наднорменото тегло

Много е важно да разберем, че основната причина за наднорменото тегло на първо място са излишните калории. Те са тези, които се съхраняват в организма ни под формата на мазнини. Качването на килограми е следствие от това, че консумирате повече калории (енергия), отколкото организмът изразходва (т.нар. калориен излишък). Трябва да не забравяме, че става ли дума за редуциране на теглото, то винаги зависи от закона за калорийния баланс.

2. Хората с наднормено тегло имат по-бавен метаболизъм

Колкото и да е чудно за повечето от нас, редица изследвания показват, че хората с наднормено тегло имат по-бърз метаболизъм, в сравнение със слабите хора. На пръв поглед това изглежда съвсем невъзможно, но си има своето обяснение. По-голямата телесна маса всъщност е предпоставка за изгаряне на повече калории, както по време на покой, така и по време на движение. Колкото повече тежи един човек, толкова по-големи са енергийните нужди за поддържане на телесни му функции, а оттам и на калориите, за да се препокрият. Или казано с други думи – при хората с наднормено тегло се наблюдава повишаване на основния метаболизъм, както и повишено горене на калории при усилено движение.

3. Гените определят скоростта на метаболизма

Факт е, че някои хора се раждат с бърз метаболизъм, а други с по-бавен. Но от друга страна твърдението, че гените са тези, които определят скоростта на метаболизма не е съвсем обосновано. Всеки човек има различен метаболизъм. Скоростта му се определя предимно от теглото на тялото, мускулната маса и физическата активност, а не чак толкова от генетиката. Повечето проучвания показват, че генетичните разлики в базовия метаболизъм на два индивида с еднакво телесно тегло и телесен тип са минимални. Те са едва 3-8%.

Да ускорим метаболизма с природен продукт

За нормализиране на килограмите, първо трябва да насочите вниманието си към правилното хранене. Постарайте се дневният прием на калории да бъде съобразен с вашите индивидуални нужди. Така или иначе, каквито и положителни промени да направите в начина на хранене, те биха били напразни ако не ги съчетаете с физическа активност. За още по-благоприятен резултат към всичко казано дотук ви препоръчваме и прием на природен продукт за увеличаване на метаболизма и коригиране на теглото. Такъв е Калорекс/Calorex®, който понижава нивото на телесните мазнини и помага в борбата с наднорменото тегло. Този ефект се постига по 3 начина: потиска се усвояването на мазнините, ускорява се метаболизма на организма и се повишава изразходването на енергия по време на сън. Действието е на ензимно ниво и не се позволява натрупването на мазнини в мастните клетки.

Преглеждания:
543