Савант-синдром

3
Добави коментар
salim
salim

Савант-синдромът е рядко състояние, което се свързва с аутизма. Савантите имат много силно изразени способности, за сметка на други познавателни нарушения. Това състояние може да бъде както наследствено, така и придобито впоследствие, при евентуално увреждане на централната нервна система. Често савантите са наричани „умствено изостанали хора със свръхестествени способности“. Един такъв човек е способен да повтори дословно текст от няколко страници, след като го чуе веднъж. Друг може да умножи няколко шестцифрени числа и да каже отговора моментално. Трети е в състояние да начертае подробна карта на града, след един полет над него.

.
История

През 1887г, Даун представя десет случая в Лондон, между които има момче със способност да запаметява опери. Следват още наблюдения на подобни случаи и той ги обобщава под общото наименование – аутистични саванти. „Савант“ е френска дума, която означава „знам“.

Информация за синдрома

Савант-синдромът се проявява, когато отделните полукълба на мозъка не действат нормално. Новородените в повечето случаи са с увредено ляво полукълбо, заради недостиг на тестостерон в плода. Тогава мозъкът се принуждава да работи само с дясното полукълбо. Савинизмът не е болестно състояние, а симптом.

Зоната на гениалността се среща в мозъците на всички хора, но при повечето от тях електромагнитната активност в нея е нулева. Възможно е тя да се стимулира по изкуствен път, но не се знае какви ще са последствията след това. Съществуват случаи, при които хора стават саванти, след обикновен удар по главата.

Савантите

Савантите притежават феноменални умения в дадена област – математика, музика, техника и т.н. Тези хора имат изключителна памет. Могат да запаметят огромно количество информация, без да разберат какъв е смисъла на запомненото. Даун дава име на този вид памет – вербална атхезия. Други я наричат „памет без пресмятане“. Вапреки гениалните умения, които притежават, тези хора не са като другите. Те не разделят интересите си между приятелите, работата, хобитата, партньорите и т.н. Прекарват почти цялото си време в собствени мисли, без да се интересуват от останалите и почти нямат социални контакти.

Момчетата са по-податливи на този синдром. Савантите са хора с умствени или физически увреждания, които притежават уникални таланти. Около 10% от аутистите имат тези способности. Същото важи и за 1% от хората, страдащи от умствена изостаналост.

Между способностите на савантите са: невероятна памет, феноменално пресмятане на математически задачи, изключителни музикални и художествени умения. Аутистичните саванти често притежават календарна памет. С нея могат да запомнят цялата информация за дадена личност.

Около 50% от хората, страдащи от савант-синдрома, имат някакво нарушение, най-вече умствена изостаналост.

Уменията на савантите

През 50-те години на XX век са наблюдавани различни умения при савантите, които изглеждат шокиращо:

Езиковите умения се срещат сравнително рядко, но все пак са факт. Наблюдаван е савант, който има увреждане на централната нервна система, но въпреки това може да чете и пише на 20 езика.
Някои саванти са способни да запаменятат огромно количество информация, като статистики, разписания на автобуси, телефонни указатели и т.н. Тази способност се нарича „меморизация“.
Чрез календарното пресмятане, савантите могат да определят какъв ден от седмицата ще бъде произволно избрана дата.
Някои саванти притежават уникални музикални способности. След като чуят дадено произведение, те могат да го изсвирят, без да допуснат нито една грешка.
Савантите, притежаващи математически способности, могат да издършват сложни пресмятания и операции, само с помощта на мозъка си.

Мистерия

Савант-синдромът е едно от най-необяснимите състояния при хората. Много често децата, които го притежават, не се диагностицират правилно и остават с диагноза Аутизъм от Канеров тип.

Известни саванти

Лесли Лемке се ражда в семейство, където родителите от дълго време чакат дете. Те се надяват на здраво и весело момченце, но получават точно обратното. Новороденото е с увреден мозък, има церебрална парализа и страда от глаукома, заради която се налага изваждане и на двете очи. Родителите не понасят всичко това и решават да се откажат от детето. Лесли е осиновен от медицинска сестра, която има още 5 деца, но решава да се грижи за него, докато е в болницата. Момчето има говорни проблеми и не общува много. Всички вече са го отписали, когато то чува Чайковски по телевизията. Отива на пианото и изсвирва цялото произведение от първия път. Интересното е, че Лесли няма никакво музикално образование, но може да изсвири всичко, само с едно прослушване. Въпреки, че не е способен да импровизира, той е може да пресъздаде цялото музикално произведение, без да изпусне дори една нота.

Ким Пийк се ражда през 1951г. без разделени полукълба в мозъка. Всичко е слято и главата му е двойно по-голяма от нормалното. Момчето притежава уникална памет. За около 7 секунди може да прочете и да запамети една страница от книга. Интересното е, че той е разноок, което му дава възможност да запаметява по 2 страници едновременно с едното и другото око. Научава над 9000 книги наизуст. В мозъка му са архивирани най-популярните теми сред човечеството, между които: история, спорт, космос, география, религия и т.н. Не е задължително темата да му е интересна, за да започне да чете. Пийк запаметява телефонния указател на целия щат, в който живее. Освен това, за него ориентацията в САЩ не е никакъв проблем. Той разполага с карта на пътната мрежа в главата си и се ръководи по нея. Въпреки това, не му позволяват да шофира. За сметка на изключителните си способности, Ким има редица недостатъци. Той е напълно зависим от баща си. Не може да се движи самостоятелно и се нуждае от него. Баща му го облича, води го до тоалетна и го храни. Ким Пийк приема всичко в буквален смисъл. Не успява да се впише в обществото и умира през 2009г.

Стивън Уилтшър има проблеми с комуникацията като малък. Не говори, а рисува. Когато иска да спи, рисува легло. Когато иска да яде, рисува храна. Родителите му го водят в специално училище, след като разбират че той е аутист. Учителите правят всичко възможно да го накарат да проговори и накрая успяват. Скриват моливите и той няма как да рисува. Така изрича първите си думи, които всъщност са „молив“ и „хартия“. След 4 години Стивън вече говори напълно нормално и дори участва в британското телевизионно предаване на BBC – Foolish Wise Ones, където заявява, че е способен да нарисува всяка една сграда, която му покажат. Журналистите не се доверяват така лесно и го качват на обиколка с хеликоптер над Лондон. Малко след това, Уилтшър прави подробна карта на града, като рисува 200 сгради, без да изпусне нито един детайл. Той става един от най-търсените и скъпоплатени художници в цяла Англия. Награден е дори с ордена на Британската империя от кралица Елизабет II през 2006г.

1   2