Рождество на Пресвета Богородица

1
Добави коментар
daydreamer
daydreamer

Денят, в който се е родила Св. Дева Мария, майка на Сина Божий Исус Христос – Спасителя на света, е един от 12-те най-големи християнски празници, известен в народната традиция като Малка Богородица.

Родителите на Светата дева – праведните Йоаким и Ана били щедри и милостиви, но бездетни хора от Назарет. Погълнат от скръб, Йоаким отива в пустинята, където прекарва в строг пост и молитва 40 дни. Ана също се моли горещо на Бога да я дари с рожба. Господ Бог чува молбите им.

Пред Света Ана се явява ангел, който й казва, че ще роди благословена дъщеря на име Мария, заради която ще бъдат благословени всички земни родове.

Когато малката Мария навършва три години, родителите я завеждат в Йерусалимския храм и така изпълнили обещанието си да предадат своята единствена рожба в служба на бога. Мария остава да живее в храма като приема върху себе си дълга да лекува в скръбта им всички самотни и изоставени хора. Напуска земния живот на 64-годишна възраст.

Това е един от трите големи Богородични празници на Православната църква, на 8 септември (21 септември ст. стил) Божията майка се почита като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилката и детето. На много места се спазва традицията да се замесва и опича малка питка, намазана с мед за родилката, наречена „Богородична питка“.