Класация на най-старите градове в света [+ снимки] | Teenproblem.net

2
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

По света има много градове, които са белязани от историята и заслужават да се видят. Те се успели да издържат изпитанията на времето и показват на посетителите какво е влиянието на човешката цивилизация.

 

Вижте една интересна класация, която ще ви покаже най-старите градове в света, в които все още живеят хора:

 

Алепо, Сирия

Снимка: flickr.com

 

Доказателства за обитаването на съвременната област Алепо има от преди 8 000 години. Наскоро направени разкопки обаче показват, че районът е бил населен преди 13 000 години. Това прави Алепо и неговите околности най-старото известно човешко селище в света. Алепо е бил в центъра на древния свят заради своето прекрасно разположение – между Средиземно море и Месопотамия, където е и краят на пътя на коприната. Към днешна дата Алепо е най-големият град в Сирия.

 

Дамаск, Сирия

Снимка: commons.wikimedia.org

 

Това е най-старият постоянно обитаван град в света. Има доказателства, според които там е имало хора преди 11 000 години. В днешно време там живеят около 2.5 милиона души, а през 2005 година е обявен за столица на арабската култура.

 

Сидон, Ливан

Снимка: ds-lands.com

 

Той е обитаван през последните 6 000 години и един от най-важните финикийски градове заради своето местоположение и ключово пристанище за Средиземно море. Днес там живеят около 200 000 души.

 

Библос, Ливан

Снимка: worldheritage.routes.travel

 

Има доказателства за неговото обитаване от преди 7 000 години, но той се води постоянно населен от около 5 000 години. Той е известен като най-старият град в света, а английската дума за Библия идва именно от „Библос“.

 

Аргос, Гърция

Снимка: visitnafplio.com

 

Аргос се конкурира с гръцката столица за най-стар град в Европа. Той е населен от около 7 000 години и винаги е бил могъщ град. Аргос има изключително ключова позиция в плодородната равнина на Арголида, но въпреки това е известен като град, който държи на неутралитета си.

 

Атина, Гърция

Снимка: 7belk.com

 

Атина определено е град, който може да се гордее със своята история, която датира много преди Сократ, Аристотел и Платон. Градът е постоянно обитаван в продължение на най-малко 7 000 години, като най-старото известно човешко присъствие датира между 11-то и 7-мо хилядолетие пр. Хр.

 

Йерихон, Западния бряг

Снимка: Reuters

 

Укрепленията, които са открити там, са от 6800 г. пр. н. Е и потвърждават, че той е най-рано познатият ограден град. Също така има доказателства, според които преди 11 000 години е имало хора, които са го обитавали. Йерихон е най-ниската постоянно обитавана област на Земята. Въпреки че се намира доста под морското равнище, градът винаги е бил населен и сух. В днешно време там живеят около 20 000 души.

 

Йерусалим, Израел

Снимка: Reuters

 

Този град притежава уникално място в историята като връзка на няколко от най-големите световни религии. Йерусалим е един от малкото градове, създадени преди 4-5 хиляди години в процъфтяващия регион Левант. Той е в списъка с обектите на световно културно наследство.

 

Рей, Иран

Снимка: www.cais-soas.com

 

Намира се в столичния район на Техеран. Има доказателства, че съществува от преди 8 000 години, но е постоянно заселен от 5-6. В града определено има какво да се види – 5 000-годишният хълм Cheshmeh Ali и 3 000-годишният замък Gebri.

 

Пловдив, България

Снимка: orangesmile.com

Да, нашата мила родина също е намерила своето място в тази класация. Пловдив, известен още като Филипополис, е бил важен град както за гърците, така и за римляните. Пловдив има богата история, датираща от хилядолетия. Има доказателства за неговото обитаване от 6 000 години. Към днешно време там живеят около 341 000 души.