Най-голямата базилика в света

13
Добави коментар
vestitel
vestitel

Най-голямата базилика в света

Базиликата Божията майка на мира в Ямусукро е записана в книгата на рекордите като най-големият храм в света

Според Книгата за рекорди на Гинес със своята площ от 30 000 кв.м и височина на купола 158 м Базиликата Божията майка на мира в Ямусукро, столицата на Кот д’Ивоар  е най-голямата църква не само на черния континент, но и в света. Базиликата е римокатолическа църква, построена  между 1985 и 1989 г. . Тя, освен че е огромна е и много скъпа, в строителството й са инвестирани 300 млн., като са използвани материали от най-високо качество. Мраморът е внесен от Италия, от Франция – витражните стъкла, които красят базиликата. Основният камък е поставен на 10 август 1985 г., а на 10 септември 1990 г. храмът е осветен от папа Йоан Павел II. Доколко е целесъобразен акъв храм в Кот д’Ивоар – това е въпросът, който поляризира общественото мнение при започването на изграждането на храма. Кот д’Ивоар е една от най-бедните африкански държави, а католиците са едва 30 % от населението.Идеята за построяването на огромната базилика е на тогавашния президент – Феликс Хуфуе-Боани, който премества административната столица на Кот д’Ивоар от 3 милионния град Абиджан в 150 хилядния Ямусукро.

Проектът на купола е заимстван от базиликата Свети Петър във Ватикана и  е с малко по-малък размер от купола на храма във Ватикана, но е с по-голям кръст. Колоните на уникалната постройка са смесица от стилове, а в съседство са построени две идентични сгради – административна сграда и папска вила. 

 Базиликата разполага със 7 000 седящи места и възможност за провеждане на литургии с участие общо на 200 000 места и не е катедрален храм

 

Създадена на 10.09.2014 г.