Най-често срещаните грешки, които допускат акваристите

2
Добави коментар
modernway
modernway

  Аквариумите са чудесна декорация, която придава особен чар на дома, внася живот, екзотика и усещане за хармония. Те са красиви и носят отпечатък от живата природа. Самото съзерцаване на рибките, свободно плуващи из аквариума, е много успокояващо и полезно за хората, защото допринася за поддържане на правилния вътрешен баланс. Макар гледането на аквариумни рибки да не се определя като сложно занимание, и при него има някои моменти, на които следва да се обърне повече внимание, за да няма грешки и фатални последици. На аквариума може да се гледа като на сложна мини екосистема, чийто баланс лесно може да бъде нарушен и при най-малката грешка от страна на настоящия или бъдещ акварист.

 

Претупване на предварителната подредба на аквариума

Този процес е важен и изисква време и търпение. Преди да бъдат пуснати рибките в новия им дом, той трябва да бъде правилно подреден, така че по нищо да не се различава от естествената водна среда – да предлага пясък, скалички, дървени клони, достатъчно вода, която е добре филтрирана и настроена с подходяща температура. В някои случаи подредбата на аквариума може да отнеме от една до няколко седмици. Ако искате да украсите аквариума с корали, трябва да проучите по какъв начин различните корали влияят на отделните аквариумни видове. Някои рибки изпитват жизнена нужда от корали, други се хранят с тях, а при трети е по-добре да ги няма.

 

Добавяне на твърде много на брой обитатели

Би било голяма грешка аквариумът да се напълни с много риби и други, населяващи водата организми. Препоръчва се на първо време в аквариума да плува една риба или две най-много. Нека те свикнат с обстановката. След някоя друга седмица може да добавите още рибки. Не бива изведнъж аквариумът да се изпълва с много риби, защото така не им се дава достатъчно място да плуват и растат. Екосистемата ще се претовари още в началото и това може да доведете до неприятни последици.

 

Прехранване на рибите

Всеки, който има опит в гледането на аквариумни риби ще потвърди, че те са вечно гладни и постоянно търсят храна. За тях това е като природен инстинкт – за да оцелеят трябва да приемат повече храна. Честото им хранене обаче не е добра идея. Колкото много им се дава, толкова повече храна ще остава, която те не могат да изядат и ще гние. Освен това прехранените риби отделят повече боклук. Всичко това затруднява филтрирането и би довело до замърсяване на водата в аквариума. Старайте се да не прехранвате рибките. Различните видове имат различни хранителни навици. Изучавайте ги и потърсете допълнителна информация, за да сте сигурни, че постъпвате правилно.

 

Незаинтересованост към възможностите за съвместно съжителство

Гледката на голям, пълен с красиви екзотични рибки аквариум, безспорно радва окото, но е важно да се има предвид, че някои видове трудно съжителстват успешно едни с други. Затова трябва предварително да се проучва темперамента и поведението на отделните риби, които се каните да сложите в аквариума. В противен случай рискувате да създадете вредна комбинация, която мигновено ще наруши баланса на екосистемата и може да причини истинско бедствие. Някои месоядни риби възприемат другите като плячка и не биха се поколебали да ги нападнат и изядат. Други проявяват агресия към всеки, който не е от техния вид. Докато едни рибки имат благ характер, други са агресивни, а трети имат силно изразен териториален инстинкт. В някои случаи размерите имат значение, но в други – не. Има риби, които са доминантни натури, но не проявяват агресия към околните и спокойно могат да съжителстват с миролюбиви видове. Има всевъзможни комбинации, които водят до дълготрайно успешно съвместно съжителство, само трябва да ги откриете.

 

Купуване на риби без предварително проучване

За да бъдете добри акваристи е важно преди да закупите даден вид риба, добре да я проучите – с какво се храни, с какви видове може да съжителства, каква големина достига, какъв темперамент има, коя е най-благоприятната среда за нея, изисквания за водата и т.н.

 

Не забравяйте, че водата в аквариума периодично трябва да се сменя. Самият процес изисква време и търпение. Водата се изпарява и трябва да се поддържа до определено ниво, за да не се нарушава баланса в екосистемата. Ако поддържате голям по размери аквариум, не се учудвайте когато месечната ви сметка за водата започне да се увеличава.