Ролята на солта за високото кръвно е надценена

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

/Поглед.инфо/ Изследване установи, че ролята на солта за високото кръвно налягане се преувеличава. То е проведено сред 8600 французи, съобщи в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА.

Връзката между солта и високото кръвно е „по-сложна, отколкото се смяташе“, подчертават учените. Според тях кръвното се вдига най-много от излишните килограми. Индексът на телесната маса въздейства най-силно върху систоличното кръвно налягане. Върху него се отразяват и други фактори като начин на живот и хранене, консумация на алкохол. Плодовете и зеленчуците от друга страна регулират високото кръвно. Специалистите обаче са убедени в ролята на солта за високото кръвно.

„Повечето научни изследвания потвърждават, че с намаляването на солта пада и кръвното“, каза Джанел Дън от американския Федерален център за контрол и профилактика на заболяванията.

Преди няколко дни Федералният център за контрол и профилактика на заболяванията предупреди, че 90% от американските деца консумират прекалено много сол, която идва от 10 готови храни – пица, хляб, солени снаксове, сандвичи, колбаси, готово пиле, макарони, супа и мексикански специалитети. Високото кръвно е най-разпространеното хронично заболяване. Наричат го „тихия убиец“, защото няма явни симптоми.

Източник: ПИК

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели