10-те най-популярни родни телевизионни кулинари

12
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 20.09.2013

Когато през 1996 година Ути Бъчваров започна да готви в ефира на Националната телевизия, той много бързо се превърна в истинска звезда и абсолютен любимец на дамите. Всички домакини следяха стриктно изявите му и внимателно си записваха всяка рецепта, която той предлагаше. И причините бяха две – от една страна тоталният монопол на БНТ по онова време, но пък от друга безспорния чар и кулинарен талант на актьора-кулинар. По-късно с появата на частната телевизия в родния ефир в телевизионната кухня постепенно започнаха да влизат нови и нови герои, за да стигнем до днес, когато май вече няма канал, с претенции за политематичност, който да не е наместил из програмата си кулинарно предаване.

Виж още: 10-те най-вкусни дестинации по света 10 кулинарни рецепти от любими филми и сериали

С един или двама готвачи, във вид на риалити шоу („Lord of The Chefs“ и „Черешката на тортата“) или като рубрика в женско предаване, факт е, че подобни предавания изключително удобно са се настанили в родния телевизионен ефир. И тъй като интересът на зрителите е огромен, а любителите кулинари като че ли всеки ден се увеличават, от известно време се сдобихме с не един, а цели два 24-часови кулинарни канала – Фиеста ТВ и 24Kitchen, които 7 дни в седмицата предлагат всевъзможни изкушения на всички пред екрана. 

Днес в „10-те най“ съберем на едно място най-популярните лица от родните кулинарни предавания. Хората, които готвят вкусно, разказват интересно и разполагат със завидно количество оригинални рецепти… Хората, които винаги да готови да разкрият на зрителите си по някоя тайна хитринка от кухнята. Ето 10-те най-популярни родни телевизионни кулинари.

1. Ути Бачваров Ути (или Петър) Бъчваров е категорично най-известният телевизионен кулинар у нас. През далечната 1996 г. става лице на първото по рода си кулинарно предаване в телевизионния ефир на България, наречено „Вкусно“. Предаването е без никаква конкуренция на медийния пазар и се превръща в тотален лидер, а Ути Бъчваров в символ на добрата храна и всичко свързано с храненето в България. Тогава националната телевизия е абсолютен монополист на пазара и за броени месеци Ути се превръща в истински любимец на българския зрител и емблема на кулинарните предавания до ден днешен. Цели 17 години по-късно предаването е с ново име – „Бързо, лесно, вкусно“, а Ути доказва, че е безспорен лидер в държавната телевизия.

2. Иван Звездев Бъдещият майстор готвач всъщност е професионален акробат. Едва 12-годишен става част от трупата на цирк Балкански, където остава в продължение на три години. По кулинарията се запалва още в тийнейджърска възраст, а след като завършва гимназия, се записва на курс по готварство. Изучава тънкостите на китайската кухня в Сингапур и прекарва повече от три години в Аржентина, където усвоява уменията на местните кулинарни корифеи. През 2001 година „влиза в телевизора“ и става лице на предаването „Бон апети“, което стартира в ефира на bTV на 16 април. „Бон апети“ става най-популярно кулинарно предаване в българския ефир от 2001 до 2009 г., като в него Звездев използва нови непознати продукти и показва както класически рецепти, така и нетипични за страната. На 31 август 2009 г. Звездев се разделя с продуцентите си и започва собствено предаване „Кухнята на Звездев“, което се излъчва и до днес по bTV всяка сутрин на мястото на „Бон апети“. Предаването се снима в кухнята в дома на Иван.

3. Лора Найденова/ Стоян Сейменски След като се разделиха с Иван Звездев и bTV, през 2011 г. продуцентите на „Бон апети“ решиха да продължат с реализацията на кулинарно предаване. В шоуто обаче уменията си вече показват мъж и жена, които до старта му не се бяха появявали на тв екрана – Лора Найденова и Стоян Сейменски. Лора е работила в голям ресторант и предпочита здравословната кухня. Стоян пък е живял в Америка и точно там започва да се занимава с кулинария. Двамата се запознават за първи път на пробните снимки за предаването, като всеки идва там със сериозен опит зад гърба си. Лора е възпитаничка на бившия техникум по обществено хранене. След като го завършва, специализира във Франция, Италия, Испания и Германия по европейската студентска разменна програма ERASMUS. Сериозен стаж в кухнята трупа и в ресторанта на брат си Драгомир, който е 5 г. по-голям и също е готвач. Стоян пък е самоук в кухнята. Образованието му няма нищо общо с кулинарията – в гимназията учил за шлосер инструменталчик. Една година изкарва в Техническия университет със специалност „Стопанско управление“, а след него завършва колежа „Джон Атанасов“. Минал е и през Института по хранително-вкусова промишленост в Пловдив, но със специалност „Компютърни системи“.

4. Лео Бианки Забавният италианец пристига за първи път у нас през 1994 г., за да види роднините си, които имат пицария в Бургас. 11 години по-късно, от лятото на 2005 г., се установява за постоянно в България, като заедно с баща си и приятелката си Лучия той държи пицария и ресторант в София. Става известен след участието си в шоуто „Big Brother“, където влезе като резерва, но с позитивното си отношение към света бързо се превърна в любимец на зрителите. След края на риалитито италианецът се захвана, не много успешно, с музика, но пък стана автор на доста забавна кулинарна рубрика в ефира на БГ радио. През 2009 г. Лео беше сред 150-те желаещи да заемат ролята на готвач в предаването „На кафе“ по Нова ТВ, но така и не беше избран. От 2010 г. до лятото на 2013 г. Леонардо водеше свое телевизионно предаване. То носеше заглавието „Какво ви забърка Лео“ и беше част от делничната програма на TV7.

5. Йоланта Делибозова Йоланта Делибозова е завършила Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и от 1994 г. работи като артист-оркестрант в Софийската филхармония. Многократно е солистка на Бургаската и Русенската филхармония, както и на Филхармония Крайова, Румъния. Голямата страст на музикантката обаче е готвенето, която наследява от баба си. Йоли обича да експериментира и да интерпретира по свой начин видени и чути рецепти. Много държи на визията на приготвените от нея неща. За нея вдъхновение носи всичко, което я заобикаля. От няколко години Йоли поддържа собствен кулинарен блог. Преди да започне самостоятелното си предаване в, първоначално в женския канал Utilisima, а сега в кулинарната телевизия 24Kitchen, в продължение на една година Йоли беше водещ на кулинарна рубрика в предаването „Денят е прекрасен“ по bTV.

6. Елица Котева През 2009 г. предаването „На кафе“ по Нова ТВ обяви, че търси нов готвач, а в риалити надпреварата се включиха стотици кандидати за телевизионна слава. В продължение на четири седмици 10 майстори на вкусните ястия преминаха през кулинарни изпитания, поставени от водещия на предаването „Бързо, лесно, вкусно“ Ути Бъчваров и председателя на Българската асоциация на професионалните готвачи Андре Токев. Задачата им по време на конкурса беше да покажат не само как се справят с приготвянето на неповторими ястия, но и дали могат да забавляват зрителите, да импровизират, да се включват в разговори на различни теми. Така, след оспорвана битка, Елица попада в екипа на предаването. Ели харесва българската, италианската, арабската и френската кухня. Казва, че най-странното нещо, което е опитвала, е сръбска ракия с мумифицирана кобра. За нея сладкото е блаженство за сетивата, а соленото – истината за добре приготвеното ястие.

7. Катерина Евро На 26 март 2007 г. Катерина Евро влезе в къщата на „Big Brother“ като участник във втория сезон на предаването „VIP Brother“. Актрисата демонстрира домакинските си умения в продължение на 33 дни, през които радваше съквартирантите си с вкусна храна и завърши на 4-то място в крайното класиране. Истинската кулинарна тв кариера на звездата на родната класика „Оркестър без име“ обаче започна от риалити формата „Черешката на тортата“. В шоуто Катето демонстрира изключителни умения в кухнята, които бързо бяха оценени от продуцентския тим Иван Христов и Андрей Арнаудов. Малко след като спечели седмичната надпревара в „черешката“, Евро попада в женската част от дългия уикенд блок на Нова ТВ – „Станция Нова“. Тя се присъединява към частта на „Съпругите“, а днес, след като блокът вече втори сезон се излъчва в ефира на TV7, актрисата-кулинар продължава да радва всеки уикенд почитателите на вкусната домашна храна.

8. Силвена Роу Доскоро името Силвена Роу беше напълно непознато за родните тв зрители. Днес обаче тя е автор на собствено кулинарно шоу в прайм тайма на bTV със заглавие „Щипка сол“. И макар до момента да е излъчен само ч брой на предаването екипът на bTV се постара да превърне Силвена в звезда. Всъщност Роу е британска професионална готвачка от български произход, която работи във Великобритания. Родена е в Пловдив. Тя е готвила за знаменитости като Клаудия Шифър, Тина Търнър и Шер. Книгата й „Feasts“ е спечелила престижната награда за храна и напитки – Glendfiddich. Силвена е и една от най-обичаните телевизионни водещи на Острова. Там всички я разпознават от кулинарните предавания на BBC и ABC. През 2013 г. Силвена идва у нас за първи път от 8 години насам, за да заснеме част от епизодите на „Щипка сол“. Според концепцията на шоуто, във всеки епизод тя ще се състезава с професионален готвач, а след това жури ще опитва от храната и ще казва кой се е справил по-добре.

9. Chef Борис Петров Chef Борис Петров е работил в 5-звезден хотел от елитна световна хотелска верига и в едни от най-добрите ресторанти в София и страната. През 2000 г. заминава за Испания. Там работи при шеф-готвач Хавиер Саньол, който е завършил при Феран Адрия – име, познато на всеки готвач, а и на широката публика. От 2003 г. работи в елитен ресторант в град Солоу, Тарагона, препоръчван от гид Мишлен, а година по-късно е поканен в новия ресторант на Хавиер Саньол в Тарагона като Шеф-готвач. През 2007 г. се връща в България и започва работа в един от най-елитните ресторанти. Зрителите го познават като един от тримата в журито на „Lord of The Chefs“ през 2011 г., а скоро ще се сред лицата на ежедневното предиобедно шоу на TV7 „Усещане за жена“. Там Chef Петров ще представя уникалните си рецепти във всяко предаване и ще съветва зрителите за избора на продукти. Признание за уменията си той получил още в края на 80-те години, когато бил избран да готви при посещенията на шейха на Кувейт, генералния секретар на НАТО Манфред Вьорнер и администрацията на Роналд Рейгън. В курорта Слънчев бряг днес той ръководи ресторант, който е обявен за най-доброто място за fine dining по българското Черноморие от норвежката Oslo TV, датската TV2 и Channel 4 във Великобритания.

10. Варвара Кирилова Варвара Кирилова е дългогодишна журналистка в списанията „Жената днес“ и „Лада“. Стана особено популярна като водеща на кулинарната рубрика в предаването на Гала „На кафе“ по Нова ТВ. Варвара обича да казва, че човек се учи, докато е жив. И самата тя го е правила цял живот – от детството си, край семейната трапеза, до Европа, която е обиколила. И е убедена, че изисканите маниери се усвояват най-напред и най-истински у дома. В „На кафе“ попада напълно случайно, но пък бързо се превръща в любимка на зрителите. И въпреки че отдавна не е част от предаването, Варвара разказва, че все още по улиците я спират жени, за да й кажат, че продължават да готвят по нейните рецепти.

Коментари

коментар(а)