Татяна Дончева: Убедили са Пламен Марков, че ще работи за сигурността на България

1
Добави коментар
starazagora
starazagora

Заставам зад Пламен Марков, защото той не е бил доносник. Убедили са го, че ще работи за сигурността на България, защитавайки интересите на страната и спорта. За всички е ясно, че няма как преди 1989-а без разрешението на специалните служби български спортист да излезе свободно да играе в чужбина. Той е жертва на ДС-всеядността през ония години. Това заяви Татяна Дончева, председател на „Движение 21“, по повод изнесената вчера информация от Комисията по досиетата. Футболната легенда Пламен Марков е кандидат за народен представител и водач на листата на „Движение 21” в Хасково.

„Още в първите ни разговори за изборите Пламен Марков сподели, че е сътрудничил на Държавна сигурност, но не се е занимавал с политически интриги. Той не се е крил, а аз държа на хората, които са коректни към мен и колегите си. Ние изцяло следваме българското законодателство, според което нищо не трябва да остава „скрито-покрито”. Знаете, че аз съм била един от основните радетели за приемането на закона за досиетата. Аз съм „за” това да се знае кой какъв е бил и с какво се е занимавал, ако иска да влиза в политиката“, допълни още Дончева.

„Другият кандидат с досие от ДС Петьо Бозуков, пети в листата на „Движение 21” в Хасково, не е информирал ръководството на партията за миналото си, поради което ние ще направим постъпки за оттеглянето му листите на 29-и МИР”, каза Татяна Дончева.

Пламен Марков е роден през 1957 г. в Севлиево и започва кариерата си през 1973 г. в отбора на „Раковски“ в родния си град. От 1975 г. до 1985 г. играе за ЦСКА. Футболист е и на френските „Мец“ (1985 – 1987 г.) и „Гренобъл“ (1987 – 1990 г.). Първият му мач за националния отбор на България е през 1978 г. срещу Аржентина, а последният – през 1986 г. отново срещу същия съперник на Световното първенство в Мексико. Марков е ръководил отборите на ЦСКА, „Янтра“-Габрово, „Раковски“ и „Видима-Раковски“-Севлиево. Като треньор на националния отбор класира България на Европейското през 2004 г. в Португалия, но подава оставка след три загуби от три мача на първенството. От януари до декември 2008 г. отново е начело на националния отбор.