Съдът: Костадин Стоянов не е бил пиян по време на катастрофата в Крушевец

1
Добави коментар
region.burgas
region.burgas

Автор: Антон Антонов

Не са налице всички законови предпоставки за вземане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо Костадин Стоянов, отсъди Апелативен съд Бургас и пусна граничния полицай, който прегази бебе в количка, под домашен арест.

Делото в Апелативен съд – Бургас бе образувано по жалба на Стоянов и неговия защитник срещу определение на Окръжен съд – Бургас от 13.септември, с което му бе взета мярка за неотклонение задържане под стража.

Стоянов е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 11.09.2014 г. около 09,10 ч. в с. Крушевец, община Созопол, на главен път I-9, в посока на гр. Малко Търново, област Бургас, в близост до магазин за хранителни стоки, при управление лек автомобил „Рено Канго“ е нарушил правилата за движение по пътищата, визирани в чл. 16 ал. 1, чл. 20 ал. 1 и чл. 117 от Закона за движение по пътищата, напуснал лентата си на движение и навлязъл в лентата за насрещно движение, след което в пешеходната зона /тротоар/. Така допуснал пътно транспортно произшествие с намиращата се там детска количка, с което по непредпазливост причинил смъртта на 11 месечно бебе от същото село. Според прокуратурата случаят е особено тежък, тъй като е причинена смърт на малолетно лице извън пътното платно от служител на правоохранителните органи след употреба на алкохол.

Апелативен съд – Бургас приема, че случаят е тежък, но установи, че не са приложени доказателства, които мотивират наличието на опасност Стоянов да извърши друго деяние или да се укрие.

Приложените по делото две експертизи са за 0,43 и 0,30 промила алкохол в кръвта на обвиняемия. Законодателят е категоричен, че за алкохолна концентрация под 0,5 промила не се носи административна и наказателна отговорност.

По време на заседанието прокурор Милена Досева поиска да бъде потвърдена най-тежката мярка за неотклонение на Стоянов като основателна. Прокурорът посочи, че макар да е извършил деяние по непредпазливост, Окръжна прокуратура – Бургас намира, че то представлява особено тежък случай.

Обвиняемият Стоянов и неговият защитник Благой Потеров поискаха въззивният съд да измени в по-лека мярката му за неотклонение, тъй като няма законно и доказателствено основание за задържането му под стража. Според адвокат Потеров обвиняемият не е извършил престъплението при наличие на алкохол. Все още не е изготвена автотехническа експертиза, за да се установи, дали е нарушил Правилата за движение.

В последната си дума Стоянов изрази съжаление за случилото се и допусна, че може по техническа повреда колата му да е тръгнала наляво.