Осем начина да се отпуснете и намалите стреса

1
Добави коментар
edinak
edinak

Във всекидневието се сблъскваме с затруднения и предизвикателства, които довеждат до стрес и тревожност. Така че, за да се освободим от тях е важно да се откъснем от всекидневната ни рутина, намирайки начин да намалим стреса. Този процес може да е лесен или не толкова, но защо да не опитаме нещо ново и различно? Ще ви дам 8 трика за премахване на стреса.

 

1. Масажирайте ушите си.

Масажа на ушите е страхотен начин да освободите ендорфин в мозъка си и да се почувствате добре. Хубаво е че отнема няколко минути. Започнете нежно да масажирате меката част на ушите си с палец и показалец. След това с лек натиск продължете нагоре по външните краища на ушите си. Тези части на ушите имат рефлексни точки, които могат да отпуснат специфични части от тялото ви. Завършете, като използвайки показалците и средните си пръсти, за да масажирате задната част на ушите, в близост до черепа.

 

2. Рисуване с пръсти.

Ако си мислите, че цапането и рисуване с пръсти е за деца, помислете отново. Рисуването с пръсти ви позволява да сте креативни, да се забавлявате и да се почувствате като дете. Може спонтанно да изразите себе си. Така че, защо да не създадете няколко нови, абстрактни произведения на изкуството? Посетете магазин за играчки и купете боя за рисуване с пръсти – за деца от 10 години нагоре.

 

3. Разчистете хола си.

Огледайте се колко много неща имате в къщата си и по-специално в хола – мястото за релакс. След това приложете изкуството на минимализма. Отървете се от всичко, което не използвате или не ви е нужно. Подарете го или го дарете. Отворените и чисти пространства създават впечатление за уют и спокойствие. Също така е по-лесно да се отпуснете, когато не сте затрупани с неща като пране, електрически джаджи и дори материали за четене, защото подсъзнанието ви не харесва задълженията.

 

4. Опитайте йогата на смеха.

Всички знаем, че силата на смеха има чудесен ефект върху нашето настроение. За жалост не винаги можем да предизвикаме смеха и понякога това е една доста трудна задача. Забавен и луд начин да се смеете неконтролируемо е да си намерите клас, клуб или йога студио във вашия район, който практикува йога на смеха. Сигурно ще се наложи да излезете от зоната си на комфорт, но ще се изненадате, колко е приятно и забавно.

 

5. Отлагайте.

Направете списък с нещата, които трябва да направите и не ги правете. След това направете нещо, което искате. Ако ви дойде музата да направите нещо от списъка – направете го. Може би не всички неща са толкова наложителни, а и може друг да ги свърши вместо вас. Ако не харесвате това което правите, ами… просто не го правете.

 

6. Бъдете брутално откровени.

Чувствате ли се подтиснати понякога, защото не сте казали нещо на някой, от страх какви може да са последиците и как човекът ще се почувства? Вместо да таите всичко в себе си, което води до напрежение, защо просто не си кажете мнението? Изразете истинските си мисли и чувства без да сте груби. Бъдете смели. Ще видите колко добре ще се почувствате.

 

7. Танцувайте в дъжда.

Колко пъти виждаме хората да се крият когато завали дъжд? Следващият път когато завали се позабавлявайте, понамокрете се и потанцувайте. Почувствайте мига. Дори пейте ако искате. Ще се изненадате колко освободени ще се почувствате. За тези от вас, които живеят на по-студени места – танцувайте в снега и си направете снежни ангели.

8. Насладете се на ваканцията у дома.

Вместо да пътувате някъде ваканцията – останете си вкъщи. За да е по-приключенско вземете карта и направете поход. Може да отидете, да карате ски или на езда. Опитайте нещо ново – като фотография например. Посетете местни кафенета в които не сте ходили до сега. Ако искате да не ви се мяркат децата, повикайте приятел или роднина да ги гледа. Забавлявайте се и опознайте района си.

 

Вместо да сте винаги заети можете да се отдадете на нови предизвикателства и емоции. Наистина се надявам да направите някое от тези неща и не забравяйте да се забавлявате, да живеете за мига и да наблюдавате как всички тревоги се стопяват.