Как се прави Прощапулник?

1
Добави коментар
pepas
pepas

Това е стара българска традиция, по която се определя каква ще е професията на детето. Освен това се прави, за да бъде детето пъргаво и сръчно. Прощапулник се прави, няколко дена след като детето е проходило, защото трябва да прави уверени крачки и да се пуска спокойно. Причината е, че когато тръгне към наредените предмети, то трябва да стигне ходейки само.  Освен това е добре да сте го нахранили преди това, защото има голяма вероятност, ако е гладно да се хвърли първо на питка, а не това е целта. Преди, по християнски обичай прощапулника се е правил в понеделник, сряда или неделя, но днес по обективни причини се прави нaй-често през уикенда.

Какво да приготвим?

В деня е най-добре майката да омеси обикновенна пшеничена питка, като тя трябва да е без украса. Малкото детенце стъпва леко с босо краче в нея, за да остави отпечатък. Важно е да я меси човек с живи родители, в противен случай се прави досег до мъртвите(по поверие).  Хубаво е да се поставят сравнително непознати за детето предмети, за да няма то предпочитания. Не поставяйте и голям брой предмети, за да не се затрудни много то. Ето някой примери:

Черпак – за готвач/чка;

Спринцовка – за лекар;

Фотоапарат – фотограф, кино звезда;

Кубче за игра – строител;

Линия, триъгълник – инженер;

Портфейл – финансист;

Книга – учител;

Химикал – писател;

Топка – спортист;

Компютърна мишка, клавиатура – програмист, ит специалист.

Как протича самия празник?

Има няколко варианта:

Първият е майката да замеси питката и потропвайки и потичвайки да отиде при три съседа да им даде от питката. Трябва да е обута подходящо (не по чехли) за да не се спъне. След като се върне оставя питката на масичка с предмети и детето отива и си „избира” бъдещата професия.

Вторият е да се поканят близки и роднини-постила се бяла кърпа или чаршаф сгънат на две-три, да стане пътечка. Най-сръчния и пъргав човек прави  няколко бързи крачки имитирайки тичане и търкулва питката по „пътечката”, за да стигне тя до масата. На нея са наредени символичнитeпредмети. Целта е детето да се затича след питката и да отиде до масичката с предметите. След като си избере предмет питката се отчупва и първото пърче е за детето, а второто за най-пъргавия и бърз човек в дома.

Най-важното е в деня на прощапулника да има питка и предмети между които детето да си избере.