Какво не знаем за коликите

12
Добави коментар
mygodlike
mygodlike

Какво не знаем за коликите
9 Август 2009 / 08:00  |  Автор: mama  | 

 | Категория:

Любопитно

,
Здраве

 | Рубрики:
Бебе
,
Хранене
,
Полезно
,
Интересно

След първата или втората седмица, новороденото бебе става неспокойно в определени часове от денонощието (обикновено следобед и вечер) и започва да плаче без видима причина. Първото нещо, което ви хрумва е, че то плаче, защото е гладно. Започвате да си мислите, че не ви достига кърма или, че кърмата не го засища. Но в почти всички случаи се оказва, че причината за неспокойството са колики.

През месеците на бременността бебето се храни от плацентата на майката, като всички необходими хранителни вещества му се предлагат в готов преработен вид. След като излезе на бял свят, то вече трябва да започва да приема и да преработва самостоятелно храната. Но в първите месеци след раждането, храносмилателната система на бебето все още не е напълно готова да се справи с тази задача. В резултат на тази незрялост, при храненето на бебето се образуват по-голямо количество газове, които подуват коремчето му. Това усещане е ново за него и то не знае как да реагира. То плаче, защото това е неговият начин за общуване. Така бебето изразява безпокойството си от подуването и куркането на червата.

Макар да изглежда, че бебчето ви изпитва много силна болка, според доста педиатри усещането е за дискомфорт и слаба болка. Това не означава, че трябва да го оставите да плаче. Понякога дори само една прегръдка е достатъчна да го успокои. Нещо повече – някои педиатри изтъкват като една от причините за колики самотата, която новороденото изпитва. Отделено от утробата на майката, то има нужда от постоянни грижи и внимание.

Силата на коликите зависи както от степента на развитие на храносмилателната система, използваните шишета и биберони за хранене…, така и от темперамента на бебето. Някои бебета обръщат по-малко внимание на това неразположение, други повече. Обикновено момичетата минават по-леко през този период.

Обикновено коликите продължават до края на третия месец. В някои случаи те продължават до 1 годинка, като колкото повече пораства, толкова по-малко внимание бебето отделя на коликите. Те вече са познато усещане, разбира се неприятно, но не чак толкова страшно, както му е изглеждало в началото.

Характерни симптоми при колики

 

– силен и продължителен плач, който се повтаря всеки ден, обикновено следобяд или вечер;
– бебето свива крачета, стиска ръчички и се зачервява;
– често пъшка, дори и когато спи;
– неспокоен сън – заспива нормално и след пет минути започва да се върти, да плаче или да се зачервява.
– често коремчето е подуто, отделят се газове, чува се „куркане“ на червата.
Ако наблюдавате тези симтоми може да сте сигурни, че вашето бебе има колики. Почти всяко бебе има колики, но продължителността и силата им са различни. При някои бебета почти не се усещат, при други са силни и продължителни.

 

Причини за коликите

 

– незряла храносмилателна система – след раждането тя започва да се адаптира и да функционира по съвсем нов начин и трябва да мине известно време, докато всичко се нормализира. Това е естествен физиологичен процес.

– поглъщането на въздух при хранене. Когато суче или се храни от шише, бебето поглъща въздух, който допълнително подува коремчето му.

 

Бебето, което има колики е жизнено и енергично, храни се добре и расте нормално. За разлика от него, този период се оказва изпитание за вас.

Няколко полезни съвета, как да облекчим коликите

 

– ако установите, че бебето има колики, трябва да се консултирате с вашия лекар. Той ще ви препоръча най-подходящото средство според силата на коликите – това може да бъдат капки против колики, които се продават в аптеките. Те са няколко вида и педиатърът ще ви каже кои са най-подходящи за вас.

– има специални гранулирани чайчета, с билки, които помагат срещу коликите – най-често те съдържат копър, лайка, анасон. Те могат да се дават вместо вода, а в началото и вместо глюкозен разтвор (в тях, при правилно приготвяне, има същото количество глюкоза, както и в разтвора, който ще купите от аптеката). Ако започнете да давате чай, трябва да спазвате точно указанията за приготвяне и да не прибавяте допълнително захар. Капките против колики могат да доведат до запек, докато при чайчетата това не може да се случи. Ние ви препоръчваме използването на чайчета. Те могат и да се комбинират с капки против колики.

– ако давате млякото, водата или чайчето с шише, трябва отворът на биберона на шишето да е с най-малкия размер. Едно хранене трябва да е с продължителност 15-20 минути. Бързото хранене натоварва стомахчето и води до преяждане. Някои шишета, въпреки че се предлагат за новородено, са с голям отвор на биберона. Подходящи шишета с малък отвор на биберона за новородено имат: Нук, Авент, Чико, Нуби, Канпол, д-р Браун. Ако сте се спрели на друга марка, сравнете с тях.

– освен, че трябва да е с биберон с най-малката дупка, шишето трябва и да е направено така, че да намали максимално гълтането на въздух, което е една от причините за колики. Всяка една от известните марки шишета имат своя система за предотвратяване гълтането на въздух. Тя може да е отвор, отстрани на биберона – при Нук или каналчта в основата на биберона – при Авент, или въздушен клапан на дъното при Чико, през който навлиза въздух. Целта на тази система е: когато от шишето излезе част от съдържанието му, на негово място да влезе въздух. Ако шишето няма такава система в него се създава вакуум и при сукането поради все по трудното излизане на млякото, бебето заедно с течността гълта въздух, влязъл в устата му между биберона и устните.

– когато се нахрани, ако не е заспало, подръжте бебето известно време изправено за да се оригне.

– масажът също облекчава коликите. Масажирайте коремчето му с леки кръгови движения. Масаж не трябва да се прави час, час и половина след хранене. Може да използвате и специален мехлем за масаж при колики, който се продава в аптеките.

– коликите се облекчават като се затопли коремчето на бебето. Това може да направите с топла пелена или като го поставите да легне по коремче върху вас.

Каквото и да правите коликите не могат да изчезнат напълно. Затова стискайте зъби и чакайте да минат два-три месеца. Коликите изчезват неусетно, обикновено към края на третия месец.

Източник : papa-bebe.com

КЛЮЧОВИ ДУМИ

КОМЕНТАРИ