Греховете на мъжете и жените са различни

16
Добави коментар
kobrita
kobrita

Мъжете и жените са грешни по различен начин, се казва в доклад на Ватикана.

Жените са горди, а мъжете похотливи и обичат да си угаждат с храна.

Докладът е изготвен въз основа на впечатленията на 95-годишния монах йезуит Роберто Буса от изповедите на хората, обърнали се към него за опрощение.

Един от личните теолози на папата, полският епископ Войчех Гиртиш, коментира резултатите на страниците на официалния ватикански вестник „Осерваторе романо“ (Vatican.va).

„От гледна точка на проблемите, които създава греха, е видно, че мъжете и жените съгрешават по различен начин. Най-тежкият грях на мъжете е похотта, следвана от лакомията, мързела, гнева, гордостта, завистта и алчността. При жените последователността е следната: гордост, завист, гняв, похот и леност“, обобщава той.

Седемте смъртни гряха са гордостта, завистта, чревоугодието, похотта, гнева, алчността и мързелът.

Миналата година обаче Апостолическата пенитенцария, или „трибуналът на съвестта“, който се занимава с опрощението на греховете и даването на индулгенции, актуализирал списъка с няколко съвременни прегрешения.

Те били все по-често срещани в ерата на „неспираща глобализация“.

Смъртни грехове вече са генната модификация, експериментите с хора, замърсяването на околната среда, ползването или търговията с наркотици, социалната несправедливост, която причинява бедност и води до алчност.

Докладът на Ватикана има пряко отношение към намаляващото желание на хората да се изповядват.

Скорошно изследване показва, че близо 1/3 от католиците не смятат за необходимо да споделят греховете си със свещеник, а един на всеки 10 души твърди, че изповедта е пречка пред връзката му с Бог.