Борисов е готов да преговаря за „широка коалиция“ с БСП

12
Добави коментар
mignews
mignews

Лидерът на партията, водеща по популярност преди изборите през октомври в България, заяви в четвъртък, че е готов да проведе разговори с други партии след гласуването, включително да обсъжда перспективата за формиране на широка коалиция с цел осигуряване на политическа стабилност, съобщи „Ройтерс“.

В съобщението не се споменава с кого би била тази „широка коалиция“, но обикновено под този термин се разбира съюз за управление между двете най-големи партии, както е в момента в Германия между християндемократите и социалистите. В България това означава коалиция ГЕРБ-БСП.  В текста на английски е употребен изразът grand coalition, който е различен от broad coalition, означаващ многопартийно управление с цел контрол над значителна част от парламента.

Бойко Борисов е сочен като очакван победител на 5 октомври, но може да не му достигнат гласове за мнозинство в парламента, което рискува да завлече страната в нов кръг на политическа нестабилност и да застраши перспективите за растеж на икономиката й, допълва агенцията.  „Едно правителство на малцинството в момент, когато има нужда от стабилност, е рисковано за страната“, казва лидерът на ГЕРБ в интервю за „Ройтерс“.

България е пред третите си парламентарни избори в рамките на 2 години след като през юли подаде оставка предвожданото от социалистите правителство, оцеляло една година на власт сред многолюдни протести срещу корупцията и затиснато от банкова криза и щети и жертви от наводненията, допълва агенцията.

„Ройтерс“ казва още, че според Борисов би трябвало в деня след изборите да подаде оставка управителят на Българската народна банка Иван Искров.

Лидерът на ГЕРБ добавя, че е твърде рано да се решава дали да бъде спасявана Корпоративна търговска банка или да бъде оставена да фалира.