Борисов скочи: Не съм говорил за широка коалиция пред Ройтерс

11
Добави коментар
mignews
mignews

Бойко Борисов отрече да е говорил за широка коалиция в интервюто си за агенция Ройтерс.

„Подчертавам, че никъде не съм казал „широка коалиция“. Нужна е политическа и обществена подкрепа по важните за страната сектори, за да изкараме държавата от блатото, в което се намира в момента. Затова трябва да се водят отговорни и конструктивни разговори между политическите сили„, уточнява Бойко Борисов.В профила си във Фейсбук лидерът на ГЕРБ публикува част от интервюто му пред Ройтерс, в което говори по политическите теми.Ройтерс: Готов сте на разговор с всички партии, които ще влязат в парламента, така да ви разбирам, нали?Бойко Борисов: Поне тези, които считам, че може да се разговаря с тях.

Ройтерс: Може ли да кажем с кои не може?

Бойко Борисов: С „България без цензура“ – не може. С ДПС, които се държат най-разумно в момента в кампанията и са сатанизирани от всички, не може. Разбира се, те направиха и доста за това си лице. Трябва да им се отчете това, което правят за етническата стабилност в България. Знаем сегашният турски премиер какви изказвания е правел през предишните години, когато беше министър. Но за съжаление, няма някъде организация в страната, която да не ме е буквално заклела да не направя коалиция с ДПС. С една дума – просто партията не я желае. Партията не желае такава коалиция и ще изпаднем в тежък риск за самата партия. Разбира се, ако имаме подкрепа и ние сме управляващи в някои сфери, ще е добре дошла. Разчитам много на БСП. И това за първи път на вас ви го казвам. Действително им пожелавам успех на изборите, защото ни е нужна силна лява партия. Но като казвам силна и отговорна, не да си обясняваме защо от 2006 г. не са построили „Белене“, не – защо в договора за „Южен поток“ не са включили колко и какви такси ще взимаме от пренос на газ. Не, защото са подписали с Уестингхаус споразумение, което самите те не знаят как може да се изпълни. С отговорна партия, с която да седнем и да кажем било, каквото било – дайте сега да решим тези 3-4 неща в енергетика, социална сфера, доходи, инфраструктура, наказателни процедури, които текат в Брюксел. Безсмислено е отново да излезем пред обществото и да се замеряме кой е виновен.

Ройтерс: Говорим за така наречената гранд коалиция или ..

Борисов: Аз изобщо не говоря за коалиция.

Ройтерс: А за подкрепа за взимане на решения в парламента?

Борисов: Не би могло да говоря от името на други партии. Затова пред всеки мой отговор, пред вас, искам да слагате – ако. Ако изборите са така, ако резултатите са такива, ако ние бихме могли – ще търся такъв разговор с партии от парламента. Ако сме втори, разбира се ще чакам да ни поканят пък ние да направим необходимия съпорт на политиката на другите. Това ще означава, че народът е избрал тяхната програма.

Ройтерс: Ако сте първи и в зависимост от резултатите сте готов на разговори за т.н. голяма коалиция?

Борисов: Не, далече съм от думите, които трябва да се кажат в тази посока, защото утре всички медии ще гръмнат, че аз предлагам коалиция на БСП. БСП ще почнат да се изказват, че не искат или че никой не е говорил с тях. Аз говоря чисто прагматично, приемаме, че днес сме 5-ти вечерта и ако има такова подреждане, което вие казвате – правилното за стабилността на държавата е да преспим с мисълта за резултатите и на другия ден да седнем и да кажем – Господа, сътворили сме и хубави работи всички, и сигурно и лоши неща. Имаме ли шанс да изкараме България от видната криза? Свалянето на кредитните рейтинги на България, дефицитите огромни. Отношението на Европейската комисия, отношението на НПО-тата показва, че всеки има доста кусури. Така, че ще остане въпрос на разговори.

Ройтерс: Въпросът е, че вие ще търсите начин за стабилно управление?

Борисов: Това – да.