Меню за силен имунитет

1
Добави коментар
mivanova29
mivanova29

Искате ли да превърнете организма си в крепост, недостъпна за вируси и бактерии? Сега е моментът да се заемете сериозно със задачата, т.е. с „основен ремонт“ на своя най-добър защитник – имунната система. Колкото до необходимите „части“ за ремонта – те трябва да присъстват във всекидневното Ви меню.

Моркови или тиква (100-150 г)
Парола за влизане на територията на нашия имунитет е оранжевият цвят, който показва наличие на каортеноиди в определени плодове и зеленчуци. След като постъпят в организма, въпросните вещества се преобразуват в един от най-силните антиоксиданти – във витамин А. Малко от нас обаче знаят, че той не само се бори с преждевременното остаряване, но и стимулира имунитета. А най-важното в случая е да спазваме едно просто правило: да ядем морковите сурови, но задължително овкусени с растително масло (иначе няма да усвоим каротеноидите), а тиквата – печена (по този начин вкусният плод ще запази повечето си полезни свойства).

Алтернатива за любителите на сладкото: 50 г стафиди или сушени кайсии.

Кисело мляко (125г)
В него непременно трябва да има живи лакто- и бифидобактерии, защото само те поддържат храносмилателната система в добро състояние и редовно прочистват микрофлората на дебелото черво, което пък е залог за силен имунитет.

Алтернатива за всички: 200 мл айран

Черен или зелен чай (2-3 чаши)

Няма никакво значение коя от двете напитки ще предпочетете, защото и черните, и зелените чайни листа съдържат полифеноли и флавоноиди, които гарантират нормалната обмяна в клетките, изграждащи имунната система.

Алтернатива за всички: 2 супени лъжици конфитюр от малини.

Нетлъсто месо (150-200г)
Бялото пилешко, телешко, говеждо и постно свинско ще направят чудеса за имунитета Ви, а най-важният елемент в тях е цинкът, допринасящ за деленето на лимфоцитите, които – разпространявайки се в организма посредством кръвта, не позволяват на вирусите да проникнат в клетките. Трябва да споменем и ценната комбинация от аминокиселини в месото: трипофан, лейцин, изолейцин, валин, треонин, лизин, метионин и фенилаланин. Благодарение на тях организмът произвежда имуноглобулини – белтъчини, увеличаващи съпротивителните сили.

Алтернатива за вегетарианци: морски дарове

Животински мазнини (около 10г)

В умерени количества мазнините с животински произход са крайно необходими за укрепването на инунитета. Работата е там, че стените на клетките-макрофаги, които пазят организма и от т.нар. добър холестерол. Ето защо дори не си помисляйте да минете на постна диета преди да дойде пролетта.  Така само ще попълните редиците на кихащите и кашлящите.

Лют червен пипер (една щипка)

Капсаицинът, който придава специфичния вкус на лютите чушки е един от най-добрите съюзници на хората, решили да подобрят своя имунитет, затова диетолозите неслучайно го наричат растителен антибиотик. Разбира се, никой не Ви кара да наблягате на изгарящите небцето чушки, ако имате проблеми със стомаха – понякога е достатъчно само да помиришете лют червен пипер, за да се почувствате по-добре.

Алтернатива за всички: глава лук или две скилидки чесън

Според данни на Световната здравна организация, прекомерната консумация на захар (над 100г дневно), води до значително намаляване на съпротивителните сили на организма.

Ако се чудите дали разтоварващите дни оказват отрицателно действие върху имунитета, отговорът е „не“. Даже напротив – пречистването на организма ще Ви бъде от голяма полза. За нищо на света обаче не преяждайте, защото претоварвайки храносмилателната система, ще отслабите своята имунна защита. Същото се получава и при резки колебания в теглото.

ВНИМАНИЕ! Вредата, която ни нанася месото от птици, отглеждани с антибиотици – за такива се смятат американските бройлери и пуйки, е съпоставима с радиоактивно облъчване в малки дози: факт, доказван многократно от имунолозите.