Цар Футбол – Цар на контузиите – АЛФАМЕДИКА

3
Добави коментар
amedica
amedica

  Считан за роден в Англия преди повече от 150 години, футболът и до днес е най-разпространеният спорт в света. Милиони хора ежедневно практикуват този велик спорт, като само в Холандия те са над 1 милион. Нашата страна не изостава от световните тенденции и все повече хора у нас играят любителски мачове или поне следят с интерес първенствата пред телевизора.   Доказателство за това са многобройните фенклубове и любителски или приятелски турнири по футбол, които се организират на всевъзможни места и игрища.

   Футболът е контактен спорт и освен цар на спорта, смело може да бъде наречен и цар на контузиите. Надали има някой от Вас, който подражавайки на любимия си футболист и страстно преследвайки победата, не е получавал някаква контузия по време на мач.

Съвсем разбираемо е, че най-податливи на контузии са глезените, коленете и мускулите на краката.

   Усукан или изкълчен глезен са най-често срещаните травми във футбола. В повечето случаи, нараняването на глезена се дължи на стъпване накриво и силен натиск върху външната част на стъпалото, което води до прекаленото му усукване. Това може да доведе до увреждане на хрущяла, разтягане и дори скъсване на сухожилията и мускулните влакна на глезенната става. Като резултат се получават вътрешни кръвоизливи и не след дълго глезенът се подува, а стъпването и вървенето стават болезнени.    По-леките наранявания лесно могат да бъдат излекувани. Въпреки това, сухожилията и мускулите не могат да възвърнат автоматично естествената си функция. За да се случи това, те трябва да бъдат подпомогнати (обучени) с прости упражнения, предписани от специалист по ортопедия или спортна рехабилитация. В допълнение, ставата трябва да бъде подпомогната. Най-добре е да използвате наглезенка, която дава допълнителна стабилност на ставата и подпомага възстановяването.    Препоръчително е наглезенката да бъде носена по време на спорт, дори и след пълното възстановяване на глезена, за да се предотврати рискът от рецидив (повторно нараняване).   

   Коляното също е лесно податливо на травми и контузии, дължащи се на усукване. Усукване на коляното може да доведе увреждане на някой от менискусите или кръстните връзки на ставата.    Нараняването на менискус е съпроводено от подуване на коляното и затруднено сгъване или изпъване на крака.    Увреждането на кръстните връзки често причинява вътрешни кръвоизливи, натрупване на течност в коляното и подуване. В резултат се усещат затопляне, болка и нестабилност.    Ако имате съмнения за увреждане на менискус или кръстни връзки, то изключително важно е да бъде поставена правилната диагноза и то от специалист по ортопедия или спортна медицина.    Най-доброто, което можете да направите за себе си след подобна травма на коляното, или превантивно да се предпазите от контузии, е да носите наколенка със странична стабилизация. Тя ще укрепи коляното, ще подпомогне коленните връзки и ще сведе до минимум риска от усукване и нараняване на ставата.

 

Препоръчваме Ви: