Витамин Е-Vitamin E

7
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

Случаите на недостиг на Витамин Е се редки и явни симптоми на недостиг, не са били намерени при здрави хора, които получават малко витамин Е от начина им на хранене.Недоносени бебета с много ниско тегло при раждане (<1 500 гр) могат да бъдат с дефицит на витамин Е. Витамин Е добавки при тези деца може да намали риска от усложнения, като например тези, засягащи ретината, но това също така може да увеличи риска от инфекции.

Храносмилателния тракт изисква мазнини,за да абсорбира витамин E, хора с нарушения малабсорбция на мазнини са по-склонни да имат дефицит, отколкото хората без такива разстройства. Симптоми на недостиг включват периферна невропатия, атаксия, скелетна миопатия, ретинопатия, и увреждане на имунния отговор.Хората с болестта на Крон, кистозна фиброза, или неспособност да секретират жлъчката от черния дроб в храносмилателния тракт, например, често имат мазни изпражнения или имат хронична диария; като резултат, те понякога трябва да приемат водоразтворими форми на витамин Е, като токоферил полиетилен гликол 1000 сукцинат.

Някои хора с абеталипопротеинемия, рядко наследствено заболяване, което води до лошо усвояване на мазнините в храната, изискват огромни дози от допълнителен прием на витамин E (приблизително 100 мг / кг или 5.10 грама / ден).Недостигът на витамин Е може да причини такива проблеми като лошо предаване на нервните импулси, мускулна слабост и дегенерация на ретината, което води до слепота.Атаксия и недостиг на витамин Е (AVED) е друго рядко наследствено заболяване, при което трансфер на алфа-токоферол протеин на черния дроб е нарушен или липсва. Хората с AVED имат такъв тежък дефицит на витамин E, от който те развиват увреждане на нервите и губят способността си да ходят, освен ако те вземат големи дози от допълнителен прием на витамин E.