Съветите за супер тяло на Страхил Иванов

12
Добави коментар
temi
temi

Страхил Иванов е завършил Треньорски факултет към НСА по културизъм и фитнес културизъм. Работи като личен фитнес инструктор. Вярва, че всеки може да постигне перфектната фигура, стига да има желание, мотивация и да получава правилни напътствия. Вижте какви съвети за супер тяло даде Страхил Иванов.

Съветите за супер тяло на Страхил Иванов

Страхил Иванов вярва, че външният вид на човек има голямо значение в ежедневието ни и за начина, по който човек възприема себе си. Преди години самият той  е имал проблем с килограмите и здравето. Правилното хранене и физическата активност му помагат да промени живота си и оттогава Страхил Иванов отдава времето си, за да променя живота на другите. Вижте неговите полезни съвети.

Разкажи ни накратко кога и защо започна да се занимаваш с фитнес?

Когато бях малко дете, имах проблем с килограмите. Имах чувството, че пълнея от въздуха. Бях с преддиабетно състояние, инсулинова резистентност и нещата изглеждаха трагични. Смятах, че няма изход. Тогава започнах да спортувам и да се опитвам да подобрявам хранителните си навици. В началото нямаше никакви резултати, защото слушах всеки и бях натровил тялото си. С течение на времето, започнах да отслабвам и да се чувствам добре. Промених изцяло хранителните си навици и двигателната си активност. Винаги съм мислил какво ще работя и как ще се развивам. Тогава реших, че най-добре е да инвестирам време и упорито учене, за да подобря здравето си. Най-хубавото е , че работата ми стана и мое хоби. Така успявам да помогна на много хора, но и да живея един нормален и хубав живот.

Каква е ролята на личния фитнес инструктор?

Главната роля на всеки треньор е да покаже правилния път на всеки човек. Трябва да обясниш на всеки клиент, защо прави всяка промяна и как тя ще му помогне. Повечето проблеми при хората идват от неправилни навици и липса на спортна активност. Най-важното е да им обясниш тези неща и да им помогнеш да ги променят. За мен всеки треньор трябва да уважава хората,  с които работи и да ги приема като приятели. Като хора, които са му се доверили и споделят проблемите си и т.н. Фитнес треньорът трябва да бъде и психолог. Точно това е и следващата ми цел. Следващата ми квалификация ще е като психолог. Това ще ми помогне да разбирам хората и да подобря подхода към всеки един.

Какви показатели се измерват, преди да се изготви индивидуалната фитнес програма?

Има много различни фактори, които влияят върху изготвянето на програмата. Трябва да се разгледа ежедневието на човека, дадени алергии, травми, структура на тялото, физическа активност, поносимост към храни и т.н..

Колко пъти седмично препоръчваш да се тренира?

Много зависи от цялостната подготовка на всеки един човек. Може да се започне с 2-3 тренировки и да се стигне до 5-6 . Препоръчвам на всеки начинаещ да започне с 3 тренировки седмично. Никога не се стремете да тренирате всеки ден с цел да постигнете по-бързо резултатите. Това няма как да стане. Най-много да се контузите и да прекъснете за неопределен период от време.

Правилно ли е да се тренира само определена мускулна група (например само за дупе) или тренировките за цялото тяло са по-добри?

Това също е много индивидуално. За мен всяка една жена трябва да тренира с базови упражнения. Така ще изгради симетрично и здраво тяло. Стремете се да включите колкото се може повече упражнения, които се използват в ежедневието. Така ще имате сила, тонус и ще използвате тези мускули, които тренирате. Няма смисъл да правите мускули, които не са функционални! Като цяло може да се раздели тренировката на две част – долна и горна част.

Много дами наблягат на кардио упражненията, без да ги съчетават с упражнения с тежести, защото смятат, че това ще ги направи мускулести. Мит или реалност е подобно твърдение?

Това е грешка, с която се срещам всеки ден. Кардиото дава резултат , но тялото се адаптира доста бързо към него и резултатите започват да намаляват. Чрез силовата тренировка засилвате метаболизма си и подобрявате здравето си. 

Как да предотвратим контузии?

Най-важното е загрявката и правилната техника на всяко едно упражнение. Стремете  се да тренирате правилно и да се съсредоточавате върху всяко едно упражнение. Много голяма роля играе и храната, която ни помага да се възстановяваме. Трябва да се храним и да тренираме разумно. Всяко едно нещо, с което се прекалява ни вреди повече, отколкото ни помага.

Може ли да се прави ефективна тренировка у дома?

Разбира се. Човек има ли желание може да направи всичко. Няма невъзможни неща за човека, който има мечти и желания. 

От какви уреди имаме нужда, ако искаме да тренираме у дома?

За мен най-важният уред е лостът. Чрез един обикновен лост може да се правят много базови упражнения, които ще стегнат цялостно тялото. Силовите упражнения съчетани с аеробна тренировка (кардио), ще изваят перфектното тяло.

Кое според теб е най-ефективното упражнение за стегнато дупе?

Най-важното упражнение за стегнато дупе са клековете с лост.

А за плосък корем?

Плоският и хубавият корем се постигат само и единствено с хубава диета!

Бричовете са проблем на много дами. Възможно ли е човек да се отърве от тях с тренировки?

Няма невъзможни неща. Една добра тренировка за долна част (крака) ще изгради перфектно дупе, крака и всичко желано. Просто трябва да сте упорити и да имате воля да издържите до край.

Има ли храни, които отслабващите задължително трябва да избягват?

Има много храни, които трябва да се избягват. Точно за това ще изброя тези, които трябва да се включат:

Пилешко месо, пуешко месо, телешко, риба, яйца, извара, мляко, сурови ядки, зехтин, маслини, авокадо, зеленчуци, плодове, овесени ядки, кафяв ориз, киноа, годжи бери, чиа, инка бери, сурово какао и т.н.

Включете тези храни и ще имате чудесни резултати.

Смяташ ли, че гладуването е начин за постигане на трайни резултати?

Гладуването е най-голямата грешка, която може да направи всеки един отчаян човек. Това може да доведе до много метаболитни проблеми. Гладуването е измислено с цел лечение, а не за отслабване. Не търсете бързите и краткотрайни резултати!

Помага ли водата при отслабване и колко вода препоръчваш да се пие на ден?

Водата е основният помощник в борбата с килограмите. Ние сме 80% вода. Препоръчвам между 2-3 литра за жени и 3-5 литра за мъже. Всичко е доста относително, тъй като има разлика в килограмите на човек и т.н..

И за финал: Тайната на добрата фигура е…?

ПОСТОЯНСТВОТО!

07.10.2014/ интервю на Радослава Михайлова