10 съвета за здравословен живот от Джейми Оливър

1
Добави коментар
ZelenaQbulka
ZelenaQbulka

Вторник, 07 Октомври 2014г. 12:46ч.

Прочутият британски шеф-готвач сам спазва тези простички и лесни правила и те му помагат да се справя с натовареното ежедневие.

Научете се да готвите. Умението да готвиш е един от най-важните житейски навици. Така ще знаете винаги какво точно ядете.

Придържайте се към балансирано меню. Опитайте се да се храните балансирано – с продукти от различни групи в съответното здравословно количество – зърнени, плодове, зеленчуци, млечни, белтъчини, масла, сладкиши. От време на време може да си купите торта или пай, но нека това да е по-скоро изключение.

Разнообразявайте менюто. Не яжте едно и също. Редувайте плодове, риба, зеленчуци, яйца, ядки, пълнозърнести, млечни… Опитайте се да консумирате плодове и зеленчуци с различен цвят – всички те съдържат ценни хранителни вещества, необходими за здравето на организма. И не забравяйте да добавяте зелени подправки.

Длъжни сте да знаете какво ядете. Трябва да знаете произхода на храната – производители, местност, държава…

Избягвайте „празните“ калории. Хапвайте храни, които ще дадат на организма ви необходимите витамини, минерали, влакнини и полезни мазнини.

Не пропускайте закуската. Тя „отключва“ храносмилателните процеси в организма, играе важна роля и за обмяната на веществата. Хранителната закуска ще ви зареди с енергия за целия ден. Четете етикетите, особено дребния шрифт. Важно е да знаете какво има в продукта, който ще изядете. Не забравяйте и за Е-тата – колкото повече са, толкова по-некачествена е храната и може да доведе до различни заболявания.

Пийте повече вода. Тя е важна част от всяка диета. Пийте чиста вода, не газирана, нито енергийни напитки или сокове със захар.

Водете активен начин на живот. Физическите упражнения са важни. Спортувайте, ходете пеша, танцувайте, ако не обичате да влизате във фитнеса.

Лягайте си навреме. Трябва да се наспивате добре.  Сънят е една от важните съставки на здравето ни. Организмът си почива и зарежда с нови сили, когато спим.

Назад