Кулинарно пътешествие из Прованс – вдъхновение за ресторантите във Варна

20
Добави коментар
rumianka82
rumianka82

Спиращата дъха природа, приятният средиземноморски полъх и прекрасната свежа кухня превръщат френския Прованс в една от най-предпочитаните туристически дестинации. Екипът на блог „Ресторанти Варна“ ще се опита да пресъздаде част от кулинарната магия, наречена кухнята на Прованс. Насладете й се!

Малко повече за Прованс – от блог „Ресторанти Варна“

Френският Прованс е регион, разположен в югоизточната част на страната, по крайбрежието на Средиземно море. В миналото тази област е била гръцка колония, а на малко по-късен етап става част от Римската империя. Екипът на рубриката „Ние, звездната кулинария и ресторантите на Варна“ отбелязва, че италианската и гръцката кухня са оставили трайни следи в кулинарните специалитети на региона и до днес. В провансалските рецепти се използват множество продукти, типични за тези две също толкова впечатляващи кулинарни дестинации. За щастие много от тях намират приложение и в ресторантите на Варна, създавайки гастрономическо удоволствие с провансалски привкус.

Кои фактори влияят върху кулинарните предложения в Прованс и в ресторантите на Варна?

Екипът на блог „Ресторанти Варна“ споделя, че както във всяка друга област на Франция кулинарните традиции в Прованс са повлияни от климата, географското положение, собствените културни обичаи, както и тези на съседните страни. Топлият климат, крайбрежното разположение и особеностите на средиземноморската гастрономия са кулинарните „сили“, които правят провансалската кухня толкова различна от познатата концепция за изискана френска кухня. В тази връзка кои са факторите, които влияят върху кулинарните предложения на ресторантите на Варна? Ресторант Вила Марциана – Варна и останалите ресторанти в региона притежават неоспоримо предимство по отношение на разположението си. Близостта до Черно море осигурява прясна риба и морски дарове, които целогодишно присъстват в менютата на ресторантите във Варна и околностите. Освен това чистият въздух, благоприятният климат и природните дадености в селата около морската столица осигуряват перфектни условия за отглеждане на екологично чисти плодове, зеленчуци, подправки, както и на домашни животни. Едно е сигурно: екипът на ресторант Вила Марциана – Варна се възползва максимално от тези възможности, включвайки ги като водещи идеи в кулинарната си философия.

Традиционни провансалски ястия – от блог „Ресторанти Варна“

Екипът на рубриката „Ние, звездната кулинария и ресторантите на Варна“ споделя, че има множество ястия, с които френският Прованс е прочут по цял свят. Bouillabaisse например е традициона яхния, приготвена от риба, миди, домати, чесън, шафран, вино и зехтин. Bourride е ястие, наподобяващо рибената чорба, предлагана в някои ресторанти на Варна, като разликата е, че в него няма домати и е сгъстено с типичния сос „Айоли“ (майонеза с чесън).  Екипът на блог „Ресторанти Варна“ информира, че pistou се нарича провансалският еквивалент на популярното песто, използвано като сос или добавка към обичаната от френските гастрономи Soupe о pistou – провансалска версия на Minestrone от съседна Италия. Друг известен специалитет в Прованс е тапенадата – смес от маслини, аншоа, каперси, зехтин и лимонов сок. През есента и зимата в региона се приготвят множество ястия с месо от домашни животни или дивеч. Миксът от традиционни подправки “Herbes de Provence” е чудесна комбинация от мащерка, градински чай, розмарин, босилек, лавандула, чубрица, копър, риган, естрагон, майорана и дафинов лист, която често се използва и в ресторантите на Варна.

Сезонната кухня – на почит в Прованс и в ресторантите на Варна

Предложенията в менютата на всички добри ресторанти във Варна и по света следва да са планирани според сезонните продукти. Това е един от основополагащите принципи в провансалската кулинария. Екипът на блог „Ресторанти Варна“ споделя, че узряването на първите аспержи например предизвиква ентусиазъм в кухнята на местните. През зимата пък е немислимо да се предложи традиционният за топлите месеци прасковен тарт. Истински празник на сезонната кухня! Такъв, на какъвто може да присъствате в малко ресторанти във Варна и околностите. Но екипът на Вила Марциана Ви очаква, за да Ви потопи в магията на сезонната кухня, съчетаваща в себе си българския вкус и глобалните гастрономически тенденции.

Още новини от рубриката „Ние, звездната кулинария и ресторантите на Варна“

Към всички рубрики от блог „Ресторанти Варна“