Как да ускорите метаболизма си, ако вече сте навършили 30 години

1
188
Добави коментар
slavchev
slavchev

loading…

След 30 години в нашето тяло се появяват необратими промени. Вече е невъзможно да се живее като преди: след 30 г. се забелязват първите признаци на стареене на кожата, скърцане на ставите, увеличаването на мастния слой, махмурлукът след празниците става по-тежък…

В този ред на мисли вярно ли е, че след 30 години метаболизмът е нарушен поради естествени причини? Или ние сами „тласкаме“ тялото си към това? Предлагаме ви да разкрием някои митове и факти за метаболизма с диетолог-диетолог Наталия Нефедова.

Как да се ускори метаболизма

„Промените в функцията на храносмилателните органи се развиват бавно и са чисто индивидуални. Метаболизмът на организма се забавя само след 40-50 години. А след 30–35 години, наднорменото тегло, лошата кожа и бръчките са резултат от лошото хранене, диетата, липсата на сън. Ранното остаряване зависи от това какво, как и кога ядем ”, казва тя.

Можете да стартирате отново метаболизма и да възстановите всички процеси. Така че оправдания като това „вече не съм на 20“, не са верни. Ситуацията е напълно обратима, ако следвате няколко правила.

КАК ДА СЕ УСКОРИ МЕТАБОЛИЗМА СЛЕД 30 ГОДИНИ

Добавете физическа активност
Без движение, всяка диета, детоксикация и други модни трикове няма да работят. Редовно плуване, гимнастика, танци, йога, повишават метаболизма с 20%. Дори и обичайната 20-минутна разходка на чист въздух също е подходяща. Основното нещо – дейността трябва да бъде забавна!

Яжте редовно
За да произвежда ензими и хормони, тялото ни постоянно се нуждае от хранителни вещества. Така че се олучават метаболитни нарушения , когато сме гладни. Ето защо, навременното приемане на храна е много по-ефективно от диетите.

Закуската трябва да бъде не по-късно от 30 минути след събуждането. Изключват се животинските протеини (месо, сирене, риба, яйца). Те ускоряват процеса на стареене и замърсяват тялото, по-добре е да ги замените с пълнозърнести продукти, плодове, зеленчуци, ядки.

Обядът не трябва да се пропуска по никакъв начин. Той трябва да бъде обилен и наситен с протеини, мазнини, въглехидрати (зеленчуци и плодове, млечни продукти, бобови растения, ядки, яйца, тофу). От 13:00 до 15:30 – най-активната фаза от подбора на ензими. Ако сте пропуснали обяд или просто сте взели лека закуска, тогава тялото ще „кисело“, а за вечеря ще изпитва жажда за сладкиши.

Вечерята също не трябва да се пропуска, поне леко хапване. Общото правило да „не яде след шест“ е мит. Не трябва да ядат след 18:00 часа, тези, които си лягат в 21:00 часа. А за останалите е препоръчително просто да изчакат 3 часа след хранене преди да си лягнат.

Получавайте достатъчно сън
Човек трябва да спи най-малко 8 часа. Липсата на сън често се превръща в желание да се ядат сладкиши: шоколад, бисквити, какао, торти. Сладката храна ви дава освобождаване на хормона на удоволствието допамин, и ни дава усещане за топлина и комфорт, успокоява и отпуска. Но в резултат на това получаваме излишни килограми.

Не забравяйте, че сънливият организъм преминава в режим на оцеляване, тъй като е под силен стрес. В същото време се произвежда хормон кортизол. Лошите модели на сън водят до катастрофални последици: намаляване на интелигентността и паметта, инфаркт, инсулт, диабет, намаляване на либидото, увеличаване на теглото, депресия и други заболявания.

Пийте достатъчно течности
Липсата на течност в тялото сериозно нарушава работата на всички системи. Замайване, главоболие, объркване. Когато искате сте жадни, това е първият признак на дехидратация, което означава, че тялото вече е без много течност.

Желанието да се яде гъста храна с нещо сладко е резултат от клетъчната жажда, а мозъкът го възприема като жажда за сладкиши.

Известно е, че трябва да се консумират поне 2-3 литра течност на ден. Това количество включва вода и пресен сок, както и билков чай, както и сочни салати и супи. Най-важното, което трябва да запомните е, че 50% от тази течност трябва да са от чиста питейна вода.

Има мит, че водата трябва да се консумира само между отделните хранения. Всъщност здравият човек може да пие преди, по време и след хранене. Но не можете да ядете храна с чай или кафе: те пречат на усвояването на желязо, цинк и магнезий. Изчакайте поне 30 минути.

Запълнете дефицита на витамин D
Контролирайте нивата на витамин D. Симптомите на недостиг включват проблеми със зъбите, мускулни болки, депресия, липса на настроение и бавно заздравяване на рани. Слънчевата светлина допринася за производството на този витамин в организма. Но тъй като не всеки има възможност да прекарва време в слънчеви страни, е необходимо да се компенсира липсата с храна и хранителни добавки. Анализ на кръвта и посещение на лекар ще ви помогнат да определите дозата на витамин D.

Престанете да броите калориите
Забравете за диети и отчитане на калориите. В същото време е невъзможно да се определи правилно количеството им – след топлинна обработка, в зависимост от начина на съхранение на продукта, нивото на влага в калориите може да варира.

Можете да изядете 1000 калории от торти, а можете да ядете 2500 калоии от яйца, риба, авокадо, зърнени храни, масла и да се чувствате чудесно. Важно е да се помни за психологическия комфорт. Когато гледате храна и виждате само цифри, тогава цялото настроение изчезва. И в резултат на това тялото остава слабо, косата се изтощава, кожата се влошава.

Ако се интересувате от въпроса как да се подобри обмяната на веществата след 30 години, тогава трябва да се вслушате в мнението на съвременните опитни специалисти и да не стигате до крайности сами. Най-важното нещо, което трябва да запомните е, че всеки организъм е уникален: ако нещо лекува някои, при други може да причинява само проблеми./Zdrave.to

Твоята оценка

Общо гласували

Свързани