Нов скандал в Реформаторския блок :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

2
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: webcafe.bg

„Неприятна изненада за мен бе отношението на Реформаторския блок към християндемократите, което се прояви след изборите“, заяви Ирина Абаджиева – Репуц, лидер на Християндемократическата партия на България пред Фокус. „Ние не бяхме на разговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок, въпреки че имахме желание и готовност, като участник в коалицията. За съжаление, явно попаднахме на разбирането, че за Реформаторския блок предимство има едно политическо споразумение, подписано от 2013 г. между петте партии, което практически ни изолира от тази възможност”, каза още Ирина Репуц.

Според нея през лятото на 19 август 2014 г. е било подписано ново споразумение, вече за коалиция РБ, която именно е регистрирана за участие в изборите. Към него е бил изготвен анекс, с който са се регистрирали за общо участие на парламентарните избори: „В него имаше едно изречение, което в последния момент ни беше представено и ние нямахме избор, да не го подпишем. Там се казваше, че на този етап християндемократите няма да участваме в ръководните органи на политическия съюз от 2013 г. „Никъде не пишеше обаче, че нямаме право да участваме в органи на коалицията РБ, както и да имаме участие във формирането на позицията на РБ. Всъщност самото коалиционно участие означава точно това, а и в предизборното политическо споразумение, към което сме присъединени ясно се казва, че: “Коалиционните партньори съгласуват общи позиции и действия в Народното събрание, правителството и органите на държавна власт предварително”, както и че: “При вземане на решения относно общи действия и позиции се отчита интересът на всяка една от партиите в Реформаторския блок”.

Според Абаджиева нейните съпартийци искат да бъдат третирани като пълноправни членове на блока, което не се е случило при разговорите с ГЕРБ вчера: „В момента очевидно има неравнопоставено третиране членството на две от новоприетите партии Християндемократическата партия и Българска нова демокрация“ Тя допълни, че не иска блокът да се разцепи, но те не бива да се пренебрегват.