Нови арести на практикуващи Фалун Гонг в провинция Дзилин, Китай

14
Добави коментар
Falun-bg.info
Falun-bg.info

Град Тунхуа, провинция Дзилин. По време на поредната полицейска акция са арестувани над 20 привърженици на мирната духовна практика Фалун Гонг.

По данни на уебсайта на Фалун Гонг „Минхуей“, арестите са извършени на 2 септември между 6 и 10 часа сутринта. Точният брой на задържаните все още се уточнява. В уебсайта се споменават имената на 13 от тях.

Акцията е извършена от местното „Управление 6-10“. Това е държавна структура, създадена специално за репресии срещу Фалун Гонг.

В хайката са участвали няколко групи от по 20 полицаи. Те арестували практикуващите в домовете или на работните им места. Извършили и обиски.

Полицаите иззели книги и листовки с информация за същността на практиката и преследването й от управляващата комунистическа партия в Китай.

Не предоставили протоколи за конфискуваните вещи, нито показали заповед за обиск.

Арестуваните практикуващи Фалун Гонг били разпределени и задържани в няколко полицейски участъка.

Според непълна статистика на сайта „Мингхуей“, през първата половина на 2014 г. в Китай са арестувани 2987 привърженици на Фалун Гонг, 9 от които са починали в резултат на мъчения.

Фалун Гонг е забранена практика в Китай от 1999 г. насам. Близо 100 милиона практикуващи са превърнати само за една нощ от мирни и примерни граждани във врагове на народа, само заради следване на Истина, Доброта и Търпение, основни принципи на Фалун Гонг.

Бившият държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин еднолично забранява Фалун Гонг от страх за властта на партията, след като данни на китайското правителство показват, че симпатизантите на Фалун Гонг са почти два пъти повече от членовете на комунистическата партия.

При все това Фалун Гонг не е в списъка със забранени еретически секти на Министерството на обществената сигурност в Китай, и забраната му няма правно основание.

Според Амнести Интернешънъл, Фалун Гонг е най-голямата група от хора в света, подлагана на системни репресии в наше време.

В автономни райони на Китай като Хонконг, Макао и Тайван, практиката не е забранена и там практикуват повече от един милион души.