Мебели от ратан – удобство и стил

1
Добави коментар
riki4
riki4

Ратановите мебели се наложиха като едни от най-предпочитаните както за градинско обзавеждане, така и за вътрешния интериор. Това се дължи на много фактори. Най-вече на елегантността, екзотиката и топлината, която внасят ратановите мебели в дома.

Те са леки, удобни, а най-голямото им предимство, е че са от естествени материали и са напълно екологични.

Ратанът е лиана от семейство Палмови. Расте в Индонезия и Малайзия при почти 100% влажност на въздуха и е най-дългото растение на Земята – достига до 200-250 м.

Ратановите мебели са ръчна изработка. Много предпочитани са заради гъвкавостта и здравината, които притежава материала, а в същото време и невероятна лекота.

Процесът на изплитане на палмовите стъбла е безотпадъчен, което го прави още по-препоръчван от еколози и природозащитници.

Естественият цвят на ратана е близък до този на обикновената дъвесина, но може да бъде оцветен в най-различни оттенъци. Като естествен материал, ратанът се съчетава чудесно с почти всеки интериор и стил.

От ратан могат да бъдат изработени всякакви мебели – спални, холови гарнитури, елегантни маси и столове, градински мебели като шезлонги, канапета. Също така от ратан се изработват и много интересни аксесоари – лампи, огледала, кашпи за цветя.

Още едно предимство, заради което да се спрете на ратанови мебели е, че те не са серийна продукция, изработват се изцяло ръчно, което прави всяка мебел уникална.

Как да се грижим за ратановите мебели?

За да съхраните естетвената красота и свежест на мебелите от ратан за по-дълго е добре те да се пазят от влага и от прекомерно излагане на слънчеви лъчи.

Ако искате да обзаведете градината с ратанови мебели, най-добре е те да бъдат поставени под навес, тента или чадъри.

Трябва също така редовно да ги почиствате от прах с мека четка и без агресивни препарати.

Като цяло мебелите от ратан са много издръжливи и лесни за поддръжка, средната продължителност на живота им е 20-25 години!

Ако искате да чувствате екзотиката, слънцето и лятното настроение на тропика всеки ден във вашия дом или градина, не се колебайте да го обзаведете с тези елегантни и ефектни мебели и аксесоари. Тази натурална красота ще изпълва дома ви с хармония и уют, ще ви накара да се чувствате по-близо до природата и ще ви зарежда с невероятно настроение щом прекрачите прага на дома си.