Летище София увеличава приходите си

8
Добави коментар
bulgariatravel.org
bulgariatravel.org

Летище София увеличава приходите си

15.10.2014

Изпълнителният директор на аеропорта Христо Щерионов съобщи, че като летищен оператор ръководеното от него дружество през първата половина на годината има 42 млн. лв. приходи, което е 35% ръст в сравнение със същия период на миналата година. Увеличен е и трафикът през Летище София като броят на пътниците е нараснал с 9,4% до 3,5 млн., а на самолетите – с 4,7% в сравнение с предишната година. Приходите от продажба на стоки на дребно в магазините на двата терминала се повишават с 1,4%.
От авиокомпаниите, които оперират на Летище София, с много сериозен темп се развива нискотарифната “Уиз Ер”, която има четвърти самолет в България и вече предлага полети и до Копенхаген и Малмьо. “Ер Сърбия” лети всеки ден между София и Белград, а италианската “Мистрал” откри наскоро сезонна линия до Катания. Големите авиокомпании “България Ер”, “Луфтханза”, Турските авиолинии, полската ЛОТ увеличиха честотите си по обслужваните от тях линии, а от 1 октомври всеки ден има полет на Катарските авиолинии по маршрут София – Букурещ – Доха. Швейцарският авиопревозвач „Суис интернешънъл еърлайнс“ обяви, че включва в полетната си програма 22 нови дестинации в Европа, сред които е и София, до която полетите ще се изпълняват целогодишно.
Това увеличение на полетите през столичина аеропорт се дължи и на гъвкавата политика на дружеството при договаряне на таксите. Например за периода от 1 юли 2014 до края на 2015 г. се предлагат редица отстъпки, за да бъдат стимулирани авиокомпаниите да откриват нови редовни линии.
В ход е и изпълнението на програма, която ще увеличи капацитета на летището и ще подобри приходите и печалбата от всички дейности с около 15%. Това ще позволи на дружеството да изпълни инвестиционната си програма със собствени средства, без външно финансиране.
В нея на първо място се предвижда да се разшири антиобледенителната площадка за самолетите на стойност 5,5 млн. лв. Сегашният капацитет не е достатъчен и през зимата, при лоши атмосферни условия, самолетите закъсняват.
Другият проект на стойност 7,5 млн. лв. предвижда да се подобри скоростната пътека за рулиране, което ще намали времето за рулиране на самолетите и разходите им на гориво.
От 14 ноември 2013 г. летището въведе категория за кацане, при която минималната видимост е 75 метра, което значително намали влиянието на атмосферните условия върху разписанието на полетите.