Суперхраната кейл

1
Добави коментар
ZelenaQbulka
ZelenaQbulka

Петък, 17 Октомври 2014г. 13:11ч.

Зад непознатото име се крие обикновено къдраво зеле от семейство кръстоцветни, което обаче не образува кочани. Чудесен източник на лесно усвояем калций, магнезий, витамини А, С, В6, К, желязо, фолиева киселина, аминокиселини, антиоксиданти, флавоноиди, лутеин и разбира се – хлорофил.

Има противовъзпалителни свойства, помага в борбата с остеопорозата, при язва на стомаха и дванадесетопръстника, при анемия, дори при рак на дебелото черво. И… повишава настроението – до този извод са стигнали учени от Харвардската школа по обществено здраве.

Наричат кейла растителното говеждо, защото е богат на белтъчини, калций и желязо. В него има 45 различни флавоноида, които подпомагат детоксикацията на организма, защитават клетъчната структура, понижават нивото на холестерина и риска от развитие на ракови заболявания. И още нещо – кейлът нормализира хормоналния фон в организма, което пък подобрява половия живот, настроението. Витамин А влияе добре на репродуктивната система и производството на хормони, витамин С подпомага усвояването на желязото, а витамин В6 помага на дамите да се преборят с предменструалния синдром.

 

Как да го използвате? Можете да го сложите в смузито, в салатата (подправен със зехтин и сок от лимон). В комбинация с различни плодове кейлът е чудесна съставка за фреш. Можете да хапвате и като гарнитура – задушен на пара, да го добавите в супата, зеленчуковото рагу и други ястия. Експериментирайте!

Назад