ГЕРБ и ББЦ не успяха да се договорят за правителство

14
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Преговарящите екипи на ГЕРБ и на коалиция „България без цензура“ не постигнаха договореност в рамките на политическите консултации за съставяне на правителство

Още при обсъждането на четвърта точка от приоритетите на ГЕРБ екипите блокираха консултациите и прекратиха диалога, информира БНР.

Разгледахме само четири точки и констатирахме диаметрално противоположни мнения. По тази причина решихме да спрем по-нататъшните разговори, заяви Менда Стоянова.

Цецка Цачева обяви, че няма да има втора среща с ББЦ

Тъй като стана ясно, че нашите основни приоритети чувствително се разминават с онова, което бе пропагандирано от тях по време на предизборната кампания, ние не подкрепяме такъв морал в политиката с едни послания да привличаш гласоподаватели, за да стигнеш до Народното събрание и след като вече си тук, да не даваш формата и начина, по който ще отстояваш своите предизборни обещания пред българските граждани. Затова ние считаме, че е задължителна приемственост между посланията по време на предизборната кампания и политиките, която всяка една от парламентарно представителните сили следва да изпълнява по време на мандата на новото Народно събрание.

Виж още: Близнашки: До три седмици ще имаме ново правителство

Диаметрално противоположни позиции

Румяна Бъчварова от ГЕРБ заяви, че разговорите между ГЕРБ и „България без цензура“ са били прекратени заради диаметрално противоположни позиции във вижданията на двете политически сили. Тя обясни, че България без цензура” не можеха да продължат разговора по същество.

Ние се отнасяме сериозно към разговорите и имаме изисквания към представителите на партиите. Основното е те да представляват политическата сила, която представляват, а не лични мнения, заяви Бъчварова и допълни:

След като прекратихме разговорите, преминахме към опознавателни теми. Надявам се колегите да се запознаят с предложенията ни.

Виж още: Възможностите пред ГЕРБ за постигане на парламентарно мнозинство

Гледната точка на ББЦ

От ББЦ изложиха друга теза – ГЕРБ не пожелали да ги запознаят с програмата си и започнали да анализират тази на „България без цензура“, което не е цел на консултациите. Румен Йончев заяви:

Констатирахме разликите на двете програми, в същото време не чухме представяне на тяхната програма, което може би е било направено с другите политически сили, но не и с нас. Ще очакваме доста по-сериозна програмна разработка от страна на ГЕРБ, за да вземем решение дали да подкрепим правителството им, каза още Йончев.

Остават консултациите с „Атака“ и АБВ

От досега проведените консултации ГЕРБ определи само Патриотичния фронт като възможен коалиционен партньор за бъдещото правителство.