Днес е Европейският ден за борба с трафика на хора

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Ежегодно на 18-и октомври се отбелязва Европейският ден за борба с трафика на хора. Денят е учреден през 2007-а година по инициатива на тогавашния зам.-председател на Европейската комисия – Франко Фратини. Празникът е част от дългосрочната кампания на ЕС за превенция и борба с трафика на хора.

У нас органът за провеждане на превантивни мерки е Националната комисия за борба с трафика на хора. Темата на тазгодишното честване е “Не е за продан”. Кампанията ще продължи до 10-и декември и ще включва поредица събития в Пловдив, Русе, Варна, Монтана, Пазарджик, Сливен, Бургас, Велико Търново и Благоевград.

Отбелязването на Европейския ден за борба с трафика на хора през 2014 г. цели повишаване чувствителността на обществото към този феномен, водещ до сериозно нарушаване на основни човешки права и свободи. Инициативата е насочена към подобряване на разбирането за проблемите, свързани с трафика и мерките, които трябва да се предприемат за неговото противодействие, към стимулиране на младите хора да бъдат по-информирани, към ангажиране на гражданското общество, властите, институциите в ограничаване на престъплението трафик на хора.