Бъди промяната

5
Добави коментар
Bat_Tony
Bat_Tony

Махатма Ганди казва „Бъди промяната, която искаш да видиш в света”. Ако си спомняте в статията О, да, ние го направихме ви помолих за вашето мнение по различните направления на сайта, както и за идеи как да се развива той в бъдеще. Дадохте ми доста теми за размисъл, за което ви благодаря и наистина го оценявам. Аз съм човек на действието и не обичам да се бавя, след като посоката е избрана. Вижте в тази статия какви промени ще има в SmartMoney.bg съвсем скоро.

На първо място си припомних какво е ценното за всеки читател. В блоговете и сайтовете, които аз посещавам искам да намирам качествени статии по определени теми, които ме интересуват. Такива на български език са lifehack.bg, Пари и лични финанси, ЗдравДух.ком, Entrepreneur.bg и още няколко. Полезните материали по актуални теми ме провокират да оставя коментар под тях, ако има какво да добавя или съм съгласен (или несъгласен) с някой от читателите. Със сигурност не съм уникален и повечето от вас търсят това.

Промяна №1 По-качествено съдържание

Това ще доведе до първата промяна в сайта, а именно стремеж към съвършенство. Знам, че е трудно да се постигне, но всеки уважаващ се собственик на сайт или автор трябва да се върви в тази посока. Ако досега съм правил известни компромиси със съдържанието на част от статиите (включително и собствени), това ще се промени. От сега нататък материалите ще се публикуват, само ако са наистина качествени и полезни за читателите. Не искам да ми се сърдят гост-автори, ако текста им не се публикува или има нужда от подобрение.

Промяна №2 Секция със събития

Първата промяна води до втората. От коментарите ви научих нещо, което вече знаех – залитането по теми, извън фокуса на сайта трябва да спре (или поне те да намерят друго подходящо място). Напоследък зачестиха материалите с покани за различни събития и въпреки, че всяко едно от тях е било полезно (на повечето от тях съм бил лично), мястото им не е до статиите за лични финанси и собствен бизнес. Те ще останат, но в отделна секция. Вече сигурно сте забелязали в горното ни меню секцията Бизнес събития, а ако не сте – сега е момента.

В новата секция ще има информация за различните събития, които си струва да посетите, организирани в удобен за вас начин, които може да изберете – като календар или списък по месеци, седмици или дни. Също така, ще можете да добавите този календар в личния си Google календар и да следите новите събития от света на бизнеса и личните финанси. Мисля, че така всеки ще получи най-доброто от двата свята. Тези, които се интересуват само от статиите, няма да виждат събитията, а който иска непрекъснато да се усъвършенства и да се среща с нови хора, ще може да следи нашия календар с бизнес събития.

Промяна № 3 График за статиите

Творците са хора, които не обичат някой да им налага ограничения и да им казва каква точно творба трябва да излезе от пръстите им. Въпреки че съм много далеч от изкуството, аз също не планирам предварително темите, по които пиша. Чакам вдъхновението да ме удари по челото. Веднъж ме провокира случка от деня, а друг път някой „бизнесмен” ме е ядосал. Случва се и да напиша материал за проблем, който съм решил или търся вашето мнение по даден казус, за който не съм сигурен как да постъпя. Ако вече се питате какво става – спокойно, никой не ме ограничава и не ми казва какво да пиша.

Основните теми, по които излизат материали в сайта е хубаво да имат някакъв график. Така всеки ще очаква в конкретния ден статия по „неговата” си тема. Нещо като предаванията по телевизията – едно е подходящо за понеделник, а друго е по-отпускащо и е за уикенда. Нещо подобно ще направим и в SmartMoney.bg.

Понеделник е за феновете на личните финанси. Тогава ще публикуваме статия, свързана с управлението на вашите пари, различни инвестиционни стратегии, финансово планиране и други. Вторника засега е свободен и ще пускаме в социалните мрежи стари, но „златни” материали от фонда на SmartMoney.bg. В сряда ще помагаме на предприемачите да управляват по-добре бизнеса си и да подобрят средата в България, от което ще спечелим всички. Четвъртък е ден за ревюта на книги, а петък, който по принцип е „ден на майстора” и „малката събота” ще публикуваме леки и неангажиращи материали, предразполагащи читателите към наближаващия уикенд.

Промяна № 4 Нюзлетър

Това е една почти тригодишна цел, която вече я постигнахме и всички, които са се абонирали за нашият нюзлетър са получили първите му две издания. Идеята е той да е на две седмици, като има много работа по него, за да може той наистина да заживее свои собствен живот и да ви информира, освен за новите статии в сайта, и за интересни събития, игри, награди и други.

Промяна №5 Помощ за предприемачите

През последните два месеца много хора със собствен бизнес (или с идеи за такъв) ме потърсиха с различни въпроси. Най-общо те могат да се обединят в следните:

Имам идея за бизнес, но не знам дали ще е печеливша?

Как да стартирам (документи, разрешителни, бизнес план, разходи и други)?

Бизнеса ми не върви и ми е нужна помощ, за да оцелее и да се справя по-добре. Може ли да ми съдействаш?

Искам да изградя система, която да се справя и без мен и/или да подобря процесите във фирмата. Може ли да ми помогнеш?

Тези въпроси ме накараха да се замисля как можем да помогнем на българския малък и среден бизнес. Статиите в сайта са полезни, но те са като книгите на Кийосаки – общи и мотивиращи принципи (те са важни, разбира се, но не са достатъчни), докато на предприемачите им е нужна помощ за конкретен казус. Първоначално се замислих за обучение за всички, които искат да стартират бизнес – да получат първоначалните и общи принципи на изграждането на собствен бизнес. Да, това може да го направим, а и вече има много подобни на пазара. Идеята ми по-скоро е за предприемачески клубове (по образец на западните), където хората да се срещат и да решават заедно проблемите си с помощта на експерти и най-вече на предприемачи-ментори с повече опит в българската действителност. Има ли бъдеще подобна идея, как смятате?

Това бяха промените, които подготвяме в сайта. Някой от тях вече са факт, а за други ни остава още малко, за да ги завършим. Взели сме предвид и други ваши предложения като изграждането на форум, по-дълъг списък с последните коментари и други, но за тях ще помислим в следващите месеци как могат да се осъществят. Тези промени, разбира се, не са финални и не са последните. Ще се радвам да чуя и вашето мнение за тях.