Джинджифилът – билка и подправка

2
Добави коментар
vestitel
vestitel

Познавам билката от млади години под името исиот. Тогава съм го приготвяла като лекарство на синовете ми.

Идва сезонът на настинките, грипа, болежките. В борбата с тях ще ни помогне много добре растението джинджифил, което произхожда от Азия, но най-големият му производител е Индия, където е култивиран и след това разпространен в цял свят.

Джинджифилът е корен на растение със същото име, който расте под земята и има твърда и набраздена текстура. Вътрешността му може да е жълта, бяла или червена. Покрит е с кафява кора. Името му е Zingiber officinale,  вероярно от санскритското singabera, което означава ‘с форма на рог’. Полезните вещества в джинджифила са много – магнезий, калий, калций, фосфор, желязо, натрий и протеини. За предпочитане е пресният пред изсушения. Пресният се съхранява в хладилник в хартиена кърпа. Така ще се съхрани 3 седмици. Изсушеният се съхранява в стъклен съд с капак на сухо, хладно и тъмно място. Може да го запазите в хладилник, където ще запази аромата си до 1 година.

Начин на употреба:

Използва се под формата на отвара – 1 ч.ч. ситно нарязани корени се варят около 5 мин. в 1/2 л. вода. Отварата се прецежда, пие се по 1 чаша 4 пъти на ден преди ядене. Действа за лечение на кашлица, за лечение на гадене, свързано с бременността. Жените могат да го приемат по 1 грам дневно, но само за симптоматично облекчение на гаденето, а не постоянно.

Ползи: 

Топи килограми;
Облекчава стомашно-чревните болки;
Има антивъзпалителен ефект /съединенията гингероли/. Затова хора, страдащи от остеоартрит и ревматоиден артрит, изпитват облекчение от употребата му;
Предпазва от колоректален рак;
Екстрактът от джинджифил има антиоксидантни, антивъзпалителни и антитуморни ефекти върху клетките;
Подобрява имунитета;
Загрява при настинки и грип.

Вреди:

Възможни са алергични реакции. Има редки случаи на промяна в настроението на хора, консумирали билката. Противопоказан е за бременни жени, кърмачки и малки деца. Не е желателен за хора, страдащи от сърдечно-съдови проблеми, камъни в жлъчката, мозъчни тумори.

В Азия го използват в кулинарията най-активно, но за нас вкусът е много пикантен и затова експериментират с него най-смелите.

Материалите съм ги почерпала от интернет. Дано съм възбудила любопитството ви, за да продължите да търсите нови факти за джинджифила.

Материалът е получен по инициативата Стани Четен Автор и няма експертен характер