Какво трябва да знаем за прането на килимите?

1
Добави коментар
Ivan_P_Petkov
Ivan_P_Petkov

Какво трябва да знаем за прането на килимите?

1 vote, 5.00 avg. rating (100% score)

Източник на снимката Flickr

Килимите са сред първите неща, които забелязваме в един дом. Качественото професионално почистване на килими има за цел да гарантира вътрешния комфорт и да предразположи към положителни емоции, както обитателите на дадено жилище, така и техните гости, които неизменно забелязват добре поддържаните и почиствани подове.

Прането на килими е нещо, което не се налага да бъде извършвано прекалено често, а и самата процедура е по-времеемка от обикновено почистване на дома. Все пак някои фирми за почистване са доста експедитивни и могат да се справят с подобна задача в страхотно кратки срокове, за да гарантират максималното удовлетворение за потребителите си.

Едно пране на килими може да се отличава значително от друго в зависимост от това, от каква материя са създадени те. Различните тъкани се третират по различен начин, за да се гарантира както тяхното почистване, така и запазването на тяхната цялост. Днес ще разгледаме почистването на 3 типа, а именно: синтетични, вълнени и килими, създадени от растителни тъкани.

Пране на синтетични килими

Редовното и бързо почистване, което можете да прилагате спрямо този тип килими е използването на прахосмукачка, която да обира натрупания по тях прах и микрочастици. Бъдете сигурни, че използвате почистена прахосмукачка, защото колкото по-замърсена е тя, толкова по неефективна е в изсмукването на натрупаните замърсявания.

Този тип килими са по-характерни и използването на някои препарати за отстраняване на замърсявания и петна може да се окаже пагубно. Добре е преди да закупите даден препарат да прочетете за какви тъкани е предназначен.

За съжаление, българските домакинства в по-голямата си част не разполагат с подходящи за пране на килими уреди, което усложнява задачата. Вариант си остава разбира се третирането на петната по килима, което може да бъде направено например със сода бикарбонат, топла вода и кърпа. Преди да направите това обаче задължително се информирайте дали няма да навредите на килима според предписанията на неговия производител.

Почистване на вълнени килими

Подобно на синтетичните килими и тук регулярната поддръжка включва използването на прахосмукачка. При почистването на петна от вълнени килими избягвайте употребата на силно алкални препарати и вещества, които могат да увредят тъканите.

При дълбоко почистване на този тип тъкани, имайте предвид, че вълната задържа изключително много вода и това е истинско предизвикателство, когато стигнем до съхненето им. Именно това е причината при почистване на тези тъкани най-добрия вариант да бъде професионалната помощ от компетентни експерти.

Съвет: Ако не сте сигурни дали вашият килим е вълнен, то можете да откъснете малка частица от него и да я държите в близост до пламък – при горене вълната мирише като изгорена коса.

Пране на килими от растителни тъкани

Тук отново на първо място стои редовното почистване с прахосмукачка, което е наистина незаменимо при поддръжка на подове, покрити с килими. При нужда от премахване на замърсявания, то трябва да знаете, че този тип тъкани не са толкова устойчиви на петна, както синтетичните и вълнените килими и се цапат доста по-лесно.

Още нещо ключово при почистването на килими от естествени растителни материи е тяхното съхнене. То трябва да става в изключително кратки срокове, например с използването на вентилаторна печка или друг тип отопляващ уред, които обаче са включени на най-ниска мощност, за да не увредят тъканта на вашия килим.

Въпреки всички съвети за пране на килими, които описахме по-горе, то най-адекватната им поддръжка си остава използването на специализирана фирма, ако не регулярно, то поне за основните им почиствания. Един от методите, които дават страхотни резултати в подобни случаи например е т.нар. сухо пране на килими.

За автора: Преди да дойде зимата е важно да почистите основно дома. Важна част са килимите. Надявам се, че с тази статия ще улесня процеса! Лека и спорна седмица от мен, Цветелина Богданова и „Мистър Клийн“. Тук ще намерите една по-стара публикация по темата.