Какви са различните видове кожни алергии?

1
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Кожните алергии могат да се проявяват в няколко различни форми, въпреки че, терминът алергичен контактен дерматит обикновено се отнася до сърбеж, червени обриви, подутини, които са резултат от алерген, който е докоснал кожата. Въпреки това, някои хора използват термина за други състояния за кожни алергии, като външните алергични симптоми на погълнати и вдишани алергени и обриви, които се развиват когато е докоснат дразнител.

 

Истинския контактен дерматит се развива, когато кожата ви докосва нещо, което вашата имунна система определя като опасно. Получената верижна реакция от антитела, мастоцити, вещества като хистамин, причинява червени, сърбящи, неравни, мехури и дори се развива люспест обрив, на местата които са докоснати от алергена. Обривът може да се появи до 48 часа след като сте изложени на алергена, а дори може да отнеме и седмица, за да изчезне след като е отстранен причинителят.

 

 

Копривната треска е най-често в резултат на алерген, който е изяден или вдишан, но се появява също като сърбеж, зачервяване, подутини по кожата. Контактната уртикария може да предизвика копривна треска в рамките на половин час, ако докоснете нещо, към което сте алергични, чест причинител за нея е латекса.

 

Четете още: Кои са трите вещества, които може да причинят кожни реакции?

 

Въпреки това може да получите обрив и от нещо, към което не сте алергични. Понякога копривната треска е придружена от ангиоедем, което е набъбване на дълбоките слоеве на кожата. Такива подутини не сърбят или не се зачервяват, но обикновено засяга области като клепачите, устните, ръцете и краката.

 

 

Атопичния дерматит или екзема, е друго състояние, което засяга кожата и може да бъде свързана с алергии. Екземата често се появява като червени люспести, сърбящи обриви, обикновено по лицето, лактите, коленете.

 

Четете още: Какви са симптомите на хранителните алергии?

 

Най-често алергичната екзема е в резултат на алерген, който сте яли и вдишали, а не защото сте го докоснали. Въпреки това, кожните дразнители могат да причинят екземни огнища.

 

Снимки: Johan Larsson, 365DaysOfChelsea Foter