Японски министър замесен в садо-мазо скандал

1
Добави коментар
mignews
mignews

Едва назначеният японски министър на икономиката, търговията и промишлеността Йоичи Миязава бе принуден да се защитава в четвъртък заради това, че държавни пари са били похарчени в садо-мазо бар в Хирошима. Това е поредният скандал за премиера Абе, двама министри от чийто кабинет подадоха оставка тази седмица, съобщава „Франс прес“.

Според японските медии членове на политическата група, която ръководи финансите на Йоичи Миязава, който бе назначен за министър във вторник и е сенатор от Хирошима, похарчили 18 230 йени (135 евро) на 6 септември 2010 г. в садо-мазо бар, където момичета били връзвани с въжета от клиентите. Похарчените пари били отчетени като „разходи за забавления“.

„Научих го в пресата и е вярно“, призна Йоичи Миязава пред телевизионните камери, но побърза да добави, че той лично не е участвал във въпросните забавления. Дори и тази сума да изглежда нищожна, политическите щети, нанесени от скандала, са потенциално големи, изтъква АФП.

В понеделник подаде оставка предшественичката на Миязява на този пост – Юко Обучи, както и министърката на правосъдието Мидори Мацушима, по-малко от два месеца след назначението им, след разкрития за неправомерно похарчени държавни средства.

Към бившата министърка на промишлеността Юко Обучи тегнат подозрения, че между 2007 и 2012 г. е похарчила повече от 10 млн. йени (близо 74 хил. евро) за цели, които нямат нищо общо с политическата й дейност, а именно за козметика. Няколко часа по-късно се раздели с поста си и Мидори Мацушима. Тя раздавала малки ветрила с портрета и името си на избирателите в своя окръг, което е нарушение на японския Изборен кодекс.

Все още не е ясно каква ще бъде съдбата на новия министър на промишлеността. В Либералдемократическата партия на премиера Шиндзо Абе засега цари мълчание, добавя АФП.