Предимства и недостатъци на това да живееш на морето

1
Добави коментар
jasminivanova
jasminivanova

По-голямата част от хората живеещи в България, обичат да прекарват една част от лятната си отпуска на морето. Слънце, пясък, вълни, всичко това привлича нашенците (а и не само) през лятото към черноморието. На някои обаче им хрумва идеята  да си закупят имот там и да прекарват летните си почивни дни и ако същевременно разполага и с финансовите средства за да изпълнят тази своя прищявка, те го правят. Въпреки, че цените на имотите по морето са силно надути (особено по южното черноморие) все се намира хора да си купуват имоти там, къде с цел да се преместят да живеят там, къде с цел само да летуват а през останалата част от времето да го отдават под наем, къде с идеята след време да спечелят от покачването на цената на имота (дали това ще се случи е друга тема на разговор). Дали обаче покупката на имот в непосредствена близост до морето (курортни градове и селища) и живеенето там е една наистина добра идея? Ето го и моето лично мнение по въпроса, с което не се опитвам да ангажирам когото и да било.

Предимства на това да живееш на морето

Естествено е, че да изредиш предимствата на това да живееш по морето е много по лесно от това да посочиш недостатъците. Едно от очевидните предимства е самия климат. Морския климат е изключително средство в борбата срещу, а също и превенцията на редица заболявания. Не напразно съществуват термини в медицината от рода на морелечение и таласотерапия. Другото очевидно предимство е, че можеш да ходиш на плаж по всяко време, а това си е голям бонус ако си почитател на хубавия тен. Ако смяташ да се прехранваш с хотелиерство, ресторантьорство или с амбулантна търговия, морските курорти са точното място за теб поради огромния човекопоток. Също така, ако си запален сърфист, гмуркач или риболовец, притежаването на имот по морето ще е в голям плюс за тебе. Друго си е да можеш да си наловиш миди или рапани когато ти скимне, а риболова на попчета на кея е страхотен начин за разпускане от натовареното ежедневие. Ако си собственик на къща с двор, някъде по южното черноморие, то няма никакъв проблем да отглеждаш екзотични дървета в двора си. За пример мога да ви дам доста едно доста често срещано явление в град Царево, а именно асма от киви.Освен асмата от киви, можете да отглеждате различни видове палми на двора, а защо не и бананова и кокосова. Благодарение на климата по южното ни черноморие, там смокинята е еволюирала в нещо като плевел и е започнала един вид направо да окупира големи територии. Ако се загледате внимателно, може би ще забележите, че доста от оградите на къщите по южното черноморие са обрасли с уникално красивото растение пасифлора (чийто плод се нарича Маракуя) което в други части на България ще ви е малко трудно да отглеждате на открито.Може би и с това се изчерпват положителните неща на това да живееш по морето (поне моите идеи се изчерпаха и спирам до тук). Сега нека да видим и какви са минусите.

Недостатъци на това да живееш на морето

Един от първите и значителни недостатъци на това да живееш  по морето, който ми идва на ум, са изключително високите цени на всички стоки по магазините (дори и на тези от първа необходимост) по време на активния летен туристически сезон. Това разбира се е нормално, понеже няма големи вериги магазини по малките курортни селища. Другият сериозен минус е значителната влажност на въздуха, благодарение на която през лятото нощите са изключително задушни (това може да се компенсира като си стоите в къщи на затворени прозорци и включен климатик) и благодарение на която през зимата е почти невъзможно да си направите суджук. А суджука и виното ще ви трябват през зимата, защото зимите по морето са изключително мразовити и снежни. Това е може би най-големия минус на това да живееш по морето, големия студ през зимата. Но пък, както се казва в един виц – „Колко е зимата? Има няма три, четири месеца“. Така или иначе зимата ще свърши и пак ще дойде лятото, което ще ви накара да си припомните, защо всъщност живеете по морето. Не ме разбирайте погрешно, през зимата също има какво да се види по морето. Има някои туристически агенции които дори предлагат почивка на море през зимата. Вярно е, че няма как да отидете на плаж тогава, но пък можете да попаднете на уникални гледки. Все пак красотата на морето не се състои само в това да се печете на плажа и да се цамбуркате във водата.

&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp