С изложби започнаха празниците за Деня на будителите в Асеновград

11
Добави коментар
topplovdiv
topplovdiv

Празници, посветени на Деня на народните будители, започнаха в Асеновград. Събитията стартираха с фотоизложбата „България в блясък. Възрожденци и възрожденски градове“, която бе открита от самия автор – Тошо Пейков, доктор по социология и фотограф. Той представи пред аудиторията идеята и историята на впечатляващите фотоси.

За 39 месеца те са гостували на 39 места в Европа, Азия и България. Асеновград е тяхната юбилейна, 40-а спирка. Фототворбите са излагани в Европейския парламент в Брюксел, в баварския Ландтаг в Мюнхен, в Берлин, Хоф и Елванген в Германия, в Народното събрание и в галерия „Средец“ на Министерството на културата в София, а също в Браила, Босилеград, Одрин, Ереван, Силистра, Русе, Кърджали, Пловдив и др.

През лятото на 2010 г. с благословията на Негово светейшество Българския патриарх Максим са били изложени в галерията на Министерството на външните работи и на Моста на влюбените в София. След Асеновград експозицията продължава пътя си към Добрич, Канбера, Чикаго.

Част от експозицията са ликовете на героични български личности, свързани с нашето Възраждане и допринесли са събуждането на българския дух – Христо Ботев, Васил Левски, Георги Раковски, Паисий Хилендарски. Включени са и изгледи от най-големите български манастири, сред които и от Бачковския, както и фотоси на картини на паметни батални битки от нашата история.

„История на християнството по българските земи“, „Българският принос към световното наследство“, „Владетели и дворци на Третото българско царство“ са предишните теми на поредицата „България в блясък“. Фотопаната представят български обекти, поставени под закрилата на ЮНЕСКО, дворци, манастири и икони от Самоковската, Тревненската и Банската школа с внушителни размери. Мотото е „Да включим още български обекти в списъка на ЮНЕСКО!“.

Авторът на нестандартната изложба подари на Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ албумите „Рилският манастир“ и „Св. Александър Невски“, които представят в снимки два от най-впечатляващите храмове на България.

Малко преди откриването на тази изложба посетителите в Градската библиотека имаха възможността да се запознаят с творчеството на Унгарското сдружение по пачуърк. Пъстрата експозиция представя различни пана, създадени от цветни кръпки. Навремето по този начин са се правели покривки, завивки, юргани, килими и пътеки.

И двете изложби ще останат в Асеновград до 27 ноември.