10 места в Европа които да посетите за Коледа

11
Добави коментар
fixstay
fixstay

Амстердам

 

 

 

 

 

Защо да отидете: Легендата за Дядо Коледа (или Синтерклаас) е много тачена в холандската столица, където къщите от 16ти и 17ти век къщи се окрасяват обилно с коледни светлини. През новогодишната нощ може да се разходите през площадите „Nieuwmarkt“ и „Dam“ за да видите фойерверките и да пийнете шампанско.

Лапландия, Финландия

Защо да отидете: Дивият Национален парк „Urho Kekkonen” е зимна приказка, намираща се на 90мин със самолет от Хелзинки. Тук може да обиколите дивата пустощ с шейна теглена от елени или да се насладите на корс-кънтри ски бягане по пътеките на „Saariselkä“.

Мюнхен

Защо да отидете: Зимата в баварската столица означава сто-метровата коледна елха в Мариенплац, около две дузини коледни пазари (през делничните дни са по-спокойни) и греяно вино и коледни сладкиши, сервирани на стар трамвай, който пресича стария град.

Прага

Защо да отидете: Разходете се из историческата Нерудова улица в Мала Страна, за да видите готическата и барокова архитектура на града, или да посетите опера или балет в държавната опера или народния театър. Посетете празничните пазари на стария градски площад и площад Венцеслас.

Цюрих, Швейцария

Защо да отидете: В този малък алпийски град началото на празничния сезон се отбелязва от 12 000 кристални светлини. Вземете „heissi schoggi“ (горещ шоколад) и разгледайте галериите на „Rämistrasse“, посетете Коледния цирк Конелли или концерт в църквата Гроссмюнстер.

Рейкявик, Исландия

Защо да отидете: В този приличащ на извънземен пейзаж дневната светлина е едва 4 часа, а зеленикавата светлина на Аврора обагря нощното небе. Статуи на 12те „Yule Lads” (Исландската версия на Дядо Коледа) надничат от всяка витрина и зад всеки ъгъл.

Прованс, Франция

Защо да отидете: Зимата по провансалски винаги е приказна: запустелите в края на лятото села, се събуждат за нов живот края на лятото да се върне към живота; музика от средновековни църкви изпълва калдъръмени улици; жени се тълпят около пазарните сергии да намерят най-пресния гъши дроб.

Малмьо, Швеция

Защо да отидете: В този шведски град където старото среща новото, може да разгледате модернистични дизайни докато се разхождате през градския площад от 16ти век. Вместо мляко и сладкиши (както се прави в САЩ например), тук местните хора оставят за Дядо Коледа пред камината обилна вечеря от херинга и морски деликатеси.

Венеция

Защо да отидете: Коледите тук може да са влажни и мъгливи, но пък си имат и положителна страна – тълпите от туристи вече са си заминали, обслужването е отлично, а през ноща огряната от лунна светлина пиаца Сан Марко е само за вас.

Виена

Защо да отидете: Старомодна топлота обгръща Виена по Коледа, омекотявайки имперската архитектура с блещукащите декорации и три коледни дървета. Търговците продават занаятчийски изделия и орнаменти, а посетителите се зареждат за шопинга с различни хапки и чаша вино с подправки. Концертите на хора на „Виенските“ момчета са легендарни.