11 от най-страшните места по света

3
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Мрачни катакомби, кости на мъртъвци, постройки, пазещи спомените за отминали кървави събития… Представяме ви едни от най-зловещите и странни места на земята. Ще треперите от ужас.

1. Църквата от кости в Кутна Хора, Чехия

През 13-ти век един игумен донесъл пясък от Йерусалим обратно в Бохемия и го изсипал над манастирското гробище. Изведнъж заради славата на Йерусалим всеки искал да бъде погребан там и скоро след това не останало свободно място на гробището. В продължение на векове монасите събирали и съхранявали човешките останки, когато един ден бил нает местен дърворезбар, който имал за задача да направи нещо творческо с излишните кости. Неговата творба се състои в това, че, използвайки кости на над 40 000 души, той създава стена, колони и дори полилей, направен от всяка кост от човешкото тяло. Днес всеки може да посети църквата, която е чудо на архитектурата, и да види множеството приложения на човешкото тяло.

2. Францисканският манастир в Перу

Манастирът се намира в перуанската столица Лима, като е един от символите на най-зловещите места на земята. Под него лежи поредица от тесни катакомби, където се намират костите на над 25 000 души. Те са геометрично подредени. Катакомбите са създадени да издържат на силни земетресения и затова въздухът вътре е плътен, тежък и свети със своя странна собствена светлина. Една от катакомбите е пълна само с черепи, като за самата конструкция на подземията е характерен ниският таван. Заради това и да искате, и да не искате винаги трябва да гледате надолу, където се намират човешките скелети.

3. и 4. Гробището Пер Лашез и парижките катакомби

Старите гробища са страховити. Пер Лашез получава бонус точки в тази категория за дългата си история, множеството мавзолеи, готическата архитектура, историите за призраци и изгорени хора. За посетителите най-голямата утеха остава да видят гробовете на някои от емблематичните творци от последните векове като Джим Морисън и Оскар Уайлд, Балзак и Едит Пиаф.

По-страховити от гробището са парижките катакомби. Изградени от варовик, те са един лабиринт, пъплещ под целия град, в който се намират останките на 6 милиона парижани. Ако постоите прекалено дълго време в тях, ще се надявате да сте в Пер Лашез и да се радвате на неговото спокойствие.

5. Полетата на смъртта в Камбоджа

Призрачно, страховито или просто място, където злото витае. Следите от геноцида направо карат косата на човек да се изправи от ужаса, бездушието и неприятните усещания на място като това. Места като Полетата на смъртта, Аушвиц или мемориалния център в Кигали, столицата на Руанда, са от огромно значение, за да се видят и разберат ужасите от миналото, причинени от хората спрямо хората. За човек е непонятно да си представи пирамида от черепи, която достига над 30 метра височина или пълен басейн с човешка пепел. Полетата на смъртта пазят тези ужасяващи истини и продължават да привличат вниманието към историческите актове на геноцид.

6. Трансилвания

Трансилвания е рожденото място на модерния ужас, превъплътен в книги и филми. Според легендите Дракула всъщност е Влад Цепеш, който е безмилостен владетел на днешна Румъния. За него се говори, че е обичал да гледа турските си врагове набучени на колове. Прословутият „Замък на Дракула“ се намира в Румъния, като това е едно от най-известните туристически места в страната. Според легендите в горите и планините са върлували върколаци, но в действителност никой днес няма да види върколак освен в кино салон. Характерните неща за този район са малките селца с традиционна кухня и музика. Ако предприемате пътуване из тези места, е добре да посетите Клуж, който е регионален център. Той е пълен с приятни барове, посещавани основно от студенти.

7. Пирамидите на Маите в Белиз

За тях е характерно, че са били места за човешки жертвоприношения. Не е ясно със сигурност къде точно са се провеждали такива ритуали, но това е била обичайна практика за маите. Има достатъчно доказателства като оцелели ръкописи, мисионерски хроники на европейските завоеватели и др. Факт е, че са извършвани с цел да се омилостивяват божества. Самите пирамиди пазят в себе си и излъчват тази енергия, натрупана с годините на жертвоприношенията. Една разходка сред останките и руините би върнала всеки турист векове назад в тези страшни времена.

8. Чернобил и Припят

Въпреки че това е мястото на най-тежката ядрена катастрофа в историята на човечеството, чувството, че в близост се намира взривилият се 4-ти реактор, не е ужасяващо. Това е така, защото радиацията носи тиха, бавна и мъчителна смърт. Истинският ужас обаче се усеща, когато се посети близкият призрачен град Припят. Населен почти изцяло от работещи в ядрената централа, той е изоставен за броени часове, като хората освен свои вещи, са изоставяли дори домашните си любимци.

Четвърт век по-късно градът има облик на постапокалиптичен ядрен кошмар. Мъртвешката тишина, подхванатите от вятъра учебници, обезлюдените и разпадащи се сгради… Всичко  в радиус от 30 км изглежда по този начин.

9. Фестивалът Катарагама в Шри Ланка

Това е един колоритен, спокоен и вдъхновяващ празник на вярата, като в него се събират трите основни религии в Шри Ланка – будизмът, мюсюлманството и хиндуизмът. Въпреки това човек може да се натъкне на странни сцени. Един от тези кървави спектакли представлява събрани мъже в кръг, които, за да докажат своята вяра, се мушкат с ножове и копия. Мъже пеят и викат в дивашкия ритъм на барабаните, докато участниците отстояват своята вяра, надмогвайки физическата болка. След ритуала се твърди, че раните се изцеряват с поръсване на пепел върху тях.

10. Каменният град в Занзибар

През деня можете да усетите екзотиката на града. Лабиринтът от тесни улички, джамии, красиво издълбани дървени врати, чувството, че се намираш в персийската, африканската, индийската и европейската история пращат обикновения човек право в царството на султана на Оман. Когато се стъмни, градът приема друг облик. Усеща се тъмното и долнопробно минало на Каменния град, когато е бил център на пиратството и контрабандата. Сградите са почернели, калдъръмите са напукани, стрелкащите се сенки пораждат притеснения у всекиго, дори да не се плаши от такива неща. Всички знаем, че вампирите не съществуват, но ако бяха истина, щяха да са на почивка в Каменния град.

11. Град Лалибела в Етиопия

Градът е построен около 12-13 век, като църквите му са старателно изрязани отгоре надолу в червена вулканична скала като самостоятелни структури. Колони, барелефи, здрава зидария, показват, че в Африка е имало напреднали цивилизации. Градът е построен от цар Лалибела с цел да бъде новият Йерусалим, след завземането му от мюсюлманите през 12 век. Някои сгради умишлено приличат на такива от Ерусалим.

11-те скални църкви са тъмни, плесенясали и не са от местата, на които човек би искал да е заключен през нощта. За това допринасят и мумифицираните трупове на древни мъже в дупки в околните скали, а към тези благини можем да добавим и бълхите, които опустошават всичко наоколо… Посетителите трябва да ходят подготвени на това място.