Болки в коленете – Причини и Лечение

31
Добави коментар
rusenez
rusenez

Болки в коленете – Причини и Лечение

 

Коляното и колената става са фини части от човешкото тяло. В ежедневието не се замисляме за пазенето на фината им структура, а се сещаме за тях когато се появи болка. Тогава търсим лек или дадено лечение за болките в колената без да се замисляме дали вече не е прекалено късно за колената.

 

Болката в коленете не бива да се подценява никога. Препоръчваме ви дори и само при временно прещракване секунди билки в коляното или колената става да потърсите навременно специалист, който да ви предпише лечение.

 

Колената става се състой от три кости – бедрена, голям пищял и коляно капаче. Интересно и любопитно е в тази статия за болките в коленете да се спомене малко повече за коляното капаче. Тук за обща култура ще ви споменем, че коляното капаче е най-голямата сезамовидна кост в човешкото тяло. Основната и функция е да намали триенето в колената става между другите две кости, олекотява и намаля болките в коляното. Друга основна функция на коляното капаче това е, че увеличава мускулната сила на мускулите намиращи се в бедрената област.

 

Ето и няколко съвета как да се предпазим от болки в коленете:

 

Съвет 1 срещу болки в коленете:

Загрявайте колената става преди упражнения. Това може да направите като сгъвате в коляното назад първо единия крак после другия правете така в рамките на 3-4 минути.

 

Съвет 2 срещу болки в коленете:

Развивайте мускулите в областта на коленете. Това може да направите дори извън фитнес залата с колоездене, плуване или гребане.

 

Съвет 3 срещу болки в коленете:

В края на тренировката не спирайте рязко направете няколко по-леки упражнения за краката. Добра идея е да си направите масаж на целите крака като така ще намалите болката в мускулите, натоварването и болежките в ставите и ще се облекчи кръвния ток. Ако в салона няма масажист е добра идея да повдигнете краката си леко на горе. Това няма да ви предпази от болки в краката, но ще ви предпази от появата на разширени вени.

 

Съвет 4 срещу болки в колената:

Поставянето на наколенки би повишило устойчивостта на каляната става. Грешно е мнението, че само след появата на остри болки в коленете се поставят наколенки. Всъщност наколенките ще бъдат по ефективни като превантивна мярка срещу бъдещи болки в колената.

 

Съвет 5 срещу болки в колената:

Носете ластични чорапи.Удобни са като допълнение към ансамбъла в спортен стил и за хладните дни.

 

Важно !!!

Болките в коленете в млади години не бива да се пренебрегват. Редица специалисти изказват мнението, че намалената двигателна активност и дискомфорт при възрастните хора се дължи именно на не лекувани болки в колената в младите им години. Важно е да се знае, че понякога болките в коляно могат да са толкова силни, че да доведат до не възможност за сгъване в коляната става. Болките в коляното, когато са на лице и в легнало (отпуснато) положение потърсете задължително лекарска помощ !