Д-р Асен Атанасов от „Еврохоспитал“: При болки в ставите потърсете ревматолог

1
Добави коментар
topplovdiv
topplovdiv

Д-р Асен Атанасов е доцент в отделението по Ревматология в болница „Еврохоспитал“ в Пловдив. Преди години е бил доцент във ВМИ – Пловдив, но от създаването на болница „Еврохоспитал“ работи в нея.

Бил е и директор и на УМБАЛ „Св. Георги“, председател на борда на директорите в продължение на 6 години.

– Д-р Атанасов, разкажете малко повече за вашето отделение.

– Отделението по ревматология в момента разполага само с 15 болнични стаи, но догодина, живот и здраве, се надяваме да се разшири. Имаме желание и намерение да се привлекат млади специализанти, които с моите колеги да обучим и да работим съвместно.

В отделението имаме всичко необходимо, което може да притежава едно такова отделение, като специалисти, апаратура и ресурс. Имаме съвременен рентген, ставна ехография, поляризационна микроскопия, с една много тясна колаборация с ортопеди и хирургични и ортопедични интервенции на засегнати стави.

Можем да се похвалим с много добри специалисти и имаме пациенти от цялата страна. Като качество на изпълняваната дейност сме на върха и мога смело да заявя, че по добри от нас няма в България.

– Какви заболявания се лекуват в отделението по ревматология?

Отделението по ревматология се занимава с възпалителни, дегенеративни заболявания, остеопороза, подагра, редки системни васкулити и др.

– Какво представляват тези редки заболявания – системните васкулити?

Това са много редки и тежки заболявания при сравнително млади хора. „Васкулит“ е общото наименование на цяла група сравнително редки заболявания, които се характеризират с възпаление на кръвоносните съдове.

Съвкупността от всички кръвоносни съдове в тялото образува съдовата система. Може да се причини тежко увреждане на тъканите и органите, особено когато засегнати са кръвоносни съдове на жизненоважни органи, като мозъка, белите дробове, бъбреците и др.

– Кои са най- честите симптоми при тази болест?

– Продължителна температура, болки в мускулите и ставите, коремна болка, възловидни, болезнени и червени кожни образувания или други кожни изменения, включващи виолетово-мрежовидна кожа (livedo reticularis), болки в тестисите при момчета.

– Тези болести подпомагат ли се от здрвавната каса?

– Това заболяване е страшно недооценено от здравната каса. Давам един пример – при едно младо момиче със заболяване „Лупус“ – това е автоимунно заболяване, което може да засегне всеки орган или система на тялото, но най-често уврежда сърцето, бъбреците (лупусен нефрит), стави, кожа, бели дробове, кръвоносни съдове и мозък (нервна система) и различни комбинации от органи, касата плаща 200 лв за лечението, а самото лечение е от порядъка на хиляди левове.

– Вашата болница разполага с микроскоп, който е може би е единствен по рода си в България. Ще ни споделите ли какъв е точно този микроскоп и за какво се използва?

– Това е така нареченият поляризационен микроскоп, който открива двойнопречупващи кристали в ставна течност. С него се диагностицира едно сравнително недооценявано заболяване – кристални артропатии. Към тези заболявания влизат подаграта и още много други. Това е цяла наука в медицината – кристалография, която тепърва се развива. Все още не е доразвита и се откриват всеки ден нови кристали, нови кристални структури, правят се анализи. И в това отношение сме на едно съвременно ниво.

– Какви са симптомите, при които пациентите трябва да се обърнат към ревматолог?

– Ако ставата ти те боли и се подува, без да си я ударил или травмирал, значи си за нас. Ако ставата ти се поддува и те боли, след като си се ударил, ходиш при ортопед. За съжаление, много хора, независимо че не са се ударили, при подута става ходят първо при ортопед. Почти всички наши заболявания са свързани точно с това – болки по ставите, отоци по ставите – по големи, по малки стави, по гръбначен стълб. Независимо от заболяването, основният симптом е болки по ставите и мускулите. Затова говорим за ревматология. Също така нашата дейност се нарича артрология – наука за ставите. И когато се изпишем така,част от пациентите асоциират и търсят специалист астролог вместо артролог.