Как да си завъдим ананас у дома?

24
Добави коментар

Най-лесният начин да си завъдим ананас у дома е като отрежем върха на купения свеж, но здрав плод, непосредствено под основата на листната розетка. Полученият „резник“ се оставя на масата без никакво мокрене, без замърсяване за период от 5-6 часа, но може да остане така и за 24 часа. На сянка, но без въздушно течение. След това отрезът се намокря с разтвор на калиев перманганат и след просъхването се посипва с прах от дървени въглища или със сяра на прах. Приготвя са малка саксия. Дъното и се покрива с 1-1.5-2см пласт от счукани керемиди или тухли или много едър пясък. Приготвя се рохкава, пясъклива почва /от листовка плюс малко кисел торф и рохкава градинска почва, обогатена с 10-1 5% зрял оборски тор/. Така приготвената почвен смес се насипва с притъпкване в приготвената саксия до около 1см от ръба й, но най-горният слой /около 2-З см/ трябва да е от по-богата на пясък, торф и листовка смес. След това направете трапчинка върху повърхността на почвата, която да е дълбока около 1см и с около 1.5см по-широка от диаметъра на отреза. Поставете резника от ананаса в дупката с отреза надолу, като го закрепите с камъчета или с подпорни пръчици. Оставя се така без поливане, докато започне растежът на корените. По-бързо прерастване на корените ще започне ако цялата саксия се покрие с прозрачна найлонова торбичка.

Почвата може периодически да се навлажнява през отвора на саксията на дъното. Но не трябва да се допуска премокрянето. Вкореняването започва след около един месец.

След този период започва поливане, но без да се преовлажнява. Влажността на почвата трябва да е толкова, че един-два дни след поливането почвените частици вече да не се слепват. Новата поливка се прави след като малко почва, стисната с ръка, се разсипва веднага.

Растението трябва да се постави на място без пряко слънце. Трябва са е достатъчно топло: лете 28-ЗО С, зиме -не по-ниско от 18С. Оптималната температура на развитие да е 24-27.