Д-р Юлий Спасов от „Еврохоспитал“: Сърдечните и ревматичните заболявания стават все повече

1
Добави коментар
topplovdiv
topplovdiv

Д-р Юлий Спасов е специалист ревматолог от 14 години. Работи в болнична и доболнична помощ – в кабинет в поликлиника и в болница „Еврохоспитал“, като основната му дейност е предимно в болницата.

 

– Д-р Спасов, разкажете малко повече за специалността ревматология?

– Названието на ревматологията е свързано със заболяването ревматизъм – една от болестите, с които ние най-малко се занимаваме. Ревматизмът е предимно детско заболяване, много рядко в днешно време. В миналото е било по-често срещано. Последствията при възрастните хора са повечето сърдечни, обикновено придобити пороци.

Има един афоризъм, който гласи, че ревматизмът ближе ставите, а пък хапе сърцето и оставя последствия върху сърдечно-съдовата система. Докато при ставите се счита, че оздравяват почти напълно. И затова ние нямаме нищо общо при възрастните хора, които са прекарали в детска вързаст ревматизъм. Но си е останало като наименование на специалността ревматология.

В днешно време ревматологията е отделена като специалност от кардиологията. В миналото бяхме една специалност и в писмата на ТЕЛК все пишеше „консултация с ревмо-кардиолог“, а пациентите се чудеха къде да отидат.

Двете специалности са отделени повече от двайсет години и сега си съществуват като отделни – ревматология и кардиология. Оказа се, че сърдечните заболявания стават все повече, ревматичните също. От един ревматизъм в миналото последствията се проявяват в напреднала възраст. Всички възрастни хора знаят, че някога, когато са ги болели ставите, са прекарали ревматизъм. Оказа се че има още много други заболявания, които са различни от ревмазма и като причинители, и като развитие на заболяването, и като лечение. Затова се наложи да се разделят двете специалности.Това също трябва да се знае от хората – че ревматологията е отделна специалност от кардиологията.

–  Какви заболявания лекувате вие като специалисти?

– Ние се занимаваме с няколко групи заболявания, които засягат опорно-двигателния апарат, засягат стави, кости, мускули, кожни и подкожни – всички те се отнасят към тези възпалителни заболявания или към автоимунните синдроми, с които се занимава ревматологията. Някои от тях са доста драматични. И общо взето, в отделението приемаме такива пациенти.

– Какви манипулации се извършват във вашето отделение?

Основната ни дейност е диагностика на ревматичните заболявания, лечение и профилактика дотолкова, доколкото да дадем съвети на пациентите, насочваме ги към друг вид лечение, като физиотерапия, санаториално лечение и т. н.

– Разкажете малко повече за последите направления, по които работите.

– Последното направление, по което работим, са някой клинични проучвания на нови медикаменти, което доста активно заема част от работното ни и извънработното ни време. Сравняваме нови медикаменти, навлизащи в ревматологията . В последните десетина години вече не лекуваме пациентите с познатите аспирин или диклак, много известен и популярен сред хората като медикамент за самолечение. В ревматологията навлязоха така наречените биологични медикаменти, които все повече ще намират приложение за лечение на болните. Основно в ревматологията и онкологията намират най-широко приложение тези лекарства. Появяват се вече и при гастроентеролозите и при колегите дерматолози. Тези лекарства въздействат много благоприятно върху факторите на възпаление, които действат върху отделни молекули по повърхността на клетката, прекъсват клетъчните сигнали, предизвикващи отделно заболяване . Така че и това е част от нашата дейност.

– Работите ли със Здравната каса?

– Да, работим със Здравната каса, работим и извън нея. Важното е да се работи и да се лекуват пациентите качествено. Обемът на работа никак не е малък.