25 щури факти за акулите

11
Добави коментар
hobby-bg.info
hobby-bg.info

Животни

 

25. Акулите средно имат 40-45 зъба. Освен тях могат да имат до 7 реда резервни зъби, защото губят много от тях. Те растат бързо и през живота си акулите често губят повече от 30 000 зъба.

24. В телата им няма кости, а само хрущял.

23. Акулите чук се раждат с меки глави и по време на раждане няма опасност да заседнат в родилния канал на майката.

22. Името на Акулата пура идва от необичайния им начин на хранене. Тези акули откъсват парчета плът от плячката си, а раните, които оставят по плътта на жертвите, приличат на различни форми за тесто.

21. Първото бебе тигрова акула, което се излюпва вътре в утробата на майката, изяжда своите неродени братя и сестри. Накрая остават само по две бебета, по едно от всяка страна на матката.

20. Акулите са обитавали земята 200 милиона години преди да се появят динозаврите. Измененията, които са претърпели оттогава до днес, са минимални.

19. Въпреки факта, че съотношението мъже-жени, които плуват в океана е почти еднакво, 90 % от хората, които са станали жертви на акули, са мъже.

18. Обувки, столове, кутии с пирони, барабани, пълни бутилки с вино, задната половина на кон, са само някои от многобройните предмети, които са намирани в стомасите на акулите през годините.

17. Около две трети от нападенията на акули върху хора, са се случили на по-малко от 1.80 м дълбочина.

16. Годишно, от нападение на акули умират около 30 човека, което означава, че има по-голяма вероятност да умрете от ужилване от пчела или удар от мълния.

15. За всеки човек, убит от акула, два милиона акули биват убивани от хората.

14. Много учени изследват хрущяла на акулите, за да проучат евентуални лечения, защото акулите рядко развиват рак.

13. Голяма бяла акула с тегло 1200 кг и дължина почти 5 м, е най-голямата риба, която някога е хващана с въдица и макара.

12. Бича акула може да живее както в солена, така и в сладководна вода чрез регулиране на веществата в кръвта.

11. Повечето акули трябва да плуват непрекъснато, за да поемат вода чрез устата и хрилете, тъй като нямат способността да изпомпват водата през хрилете, каквато имат по-голяма част от рибите.

10. Най-малката акула, която съществува Etmopterus perryi е с дължина едва 17 см. От друга страна, китовата акула е най-дългата акула в света. Тя може да достигне до 15 м дължина и 18 000 кг.

9. Pardachirus marmoratus е една от редките риби, която акулите не могат да ядат. Когато акулата я захапе, рибата отделя химикал, който принуждава акулата да я пусне. В момента учените се опитват да пресъздадат този химикал, за да може да се използва от хората за отблъскване на акули.

8. Индианците във Флорида са използвали зъбите на големите бели акули за остриета на стрели.

7. Малко известен факт за акулите е, че те имат силно развит слух. Някои акули могат да чуят плячка, която се намира до 900 м от тях.

6. Ушите на акулите се намират във вътрешността на главите им.

5. Мегалодонът, вид праисторическа акула, имала зъби, дълги повече от 15 см (най-дългите акулови зъби, намирани някога). Челюстта й била достатъчно голяма, за да погълне цяла кола, а тялото на дължина било като това на тринозаврите. Някои хора смятат, че тази акула може би все още съществува в дълбоките води.

4. Тигровата акула е втората най-опасна акула в света и понякога е наричана „Кошче за боклук на морето“, защото яде всичко. Веднъж в стомаха на мъртва тигрова акула били намерени останки от кокошарник, пълен с кости и пера.

3. Китовите акули снасят най-големите яйца от всяко животно на сушата или морето. Най-голямото измерено яйце на китова акула е с диаметър 35 см.

2. Някои тихоокеански островитяни смятали акулите за богове и доскоро, през 19 век, извършвали ритуални човешки жертвоприношения.

1. Обувките, изработени от акулова кожа, издържат 4 пъти по-дълго, отколкото нормалните кожени обувки.