Веган торта „Ин-ян“

2
Добави коментар
dilqna
dilqna

Торта ин-ян. Веган, без грам мазнина, но  с много плодове (банани, ананас, портокали, годжи бери и шоколадова глазура от рожков и фурми), блатовете са от портокалов сок, банан, захар, брашно, бакпулвер и ароматни подправки. Направена от Диана Симеонова с много любов за рожденика El Freegano. Ето рецептата на Диана.

За блатовете използваме:
2 портокала
1 банан
2½ ч. брашно
1 ч. захар
1 бакпулвер
2-3 парченца карамфил
Ароматни подправки на око: индийско орехче, канела, джинджифил

За сиропиране:
1 ананас
1 ч. вода
1 ч. захар
½ лимон

За шоколадовата глазура:
1 кутия пресни фурми
½ чаша рожково брашно

За банановата глазура:
1 банан
шепа годжи бери или боровинки, малини, къпини и пр.

За направата на блатовете изцеждаме сока от 2 портокала, пасираме 1 банан, а на единия портокал му настъргваме кората (това значи да си намерите био-портокали), плюс 2½ ч. брашно, 1 ч. захар (сурова-тръстикова или кокосова), бакпулвер, 2-3 карамфилчета, малко индийско орехче, канела, джинджифил.

Забърканата смес се пече на 180°C за около 40 мин. Аз изпекох един и после го разделих на две с конец, важно е да се сложи в предварително загряна фурна.

Ананасът се почиства и се запича леко в сух тиган, за да се запечата и поизсуши леко, като се поръсва със захар, а после в същия тиган се налива 1 ч. вода с 1 ч. захар, половин лимон и някакво ароматче по желание. С получения сироп ще сиропираме блатовете, но е важно едното да е топло, а другото студено.

Най-добре се получава при изливане на врял сироп върху изстуден блат. Шоколадовата глазура се прави от 1 кутия фурми (сурови от Иран, а не сушени), измити и обелени се пасират с рожково брашно и малко канела, но без вода. 

Остава да наредим блат, сироп, шоколад, банан, блат и т.н.

Ананасчето е за отстрани, а отгоре аз украсих с пюре от годжи бери и пасиран банан, но може да се приготви с всичко, което обичате. Да ви е сладко.