Биг Брадър е навсякъде!

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Съвременните технологии все по-често се намесват в нашето лично пространство. И още по-страшното е, че повечето от нас вече са доста привързани към това явление. Ако съвременният човек по някаква причина се окаже далеч от своето „любимо“ устройство (най-често телефон), той дори започва да изпитва дискомфорт, празнота, липса.

Дали това е лоша или добра новина, няма да коментираме. Още повече, че за щастие далеч не всички хора засега са подвластни на технологиите. Но едно е безспорно ясно – че към настоящия момент основна цел на големите технологични компании и техните инженери разработчици е, общо взето, тази – да засилват още повече чувството ни на зависимост от модерните електронни джаджи.

 

Очила преводачи

Всички знаем за Google Glass, дори се поизморихме само да четем за тях, а да не сме ги пипнали. NTT Docomo (яката японска компания) обаче тества прототип на очила, които могат да помогнат на собственика си да си превежда чуждоезични текстове в рамките на секунди. Това устройство напомня донякъде класическия универсален преводач от всякакви езици, който писателите фантасти често обичат да включват в произведенията си.

Според японците очилата използват специална технология за разпознаване на символите, като ще бъдат предназначени за хората, които пътуват често в чужбина. След като собственикът им разгледа текст на чужд език, очилата изобразяват първичен вариант на превода, който до голяма степен спомага да се разбере контекстът.

 

На всичко отгоре очилата могат да се използват да превърнете всяка плоска повърхност в сензорен екран, като впоследствие да манипулирате върху него с различни виртуални образи, които вижда само носещият очилата. Притежават и една притеснителна особеност – те могат да показват контактна информация за човека, когото наблюдавате. Така че преследването на хора чрез използването на подобни устройства може доста да се улесни, а дори да вманиачи допълнително ревнивците.

 

Контактни лещи, следящи за нивото на кръвната захар

Мисля, че сме писали за този продукт, но не е зле да го споменем отново. Той, разбира се, все още е концептуален и е дело на Google, които след множеството нападки срещу другия им масово известен продукт (Google Glass) се опитват да „замажат“ положението, като представят и полезна технология, отново свързана с очите.

Специалните контактни лещи се поставят в окото, подобно на познатите от години. Само че тези са предназначени за болните от диабет и тяхната цел е да ги избави от неудобствата, като например постоянното следене на нивото на кръвната захар. Използвайки такива лещи, на диабетиците повече няма да е нужно да се боцкат непрекъснато за тестове или да се притесняват ежедневно от неща, безвредни за здравите хора, но смъртно опасни за тях. Например яденето на понички.

 

Лещите на Google следят нивото на кръвната захар, като измерват количеството й в слъзната течност и променят цвета си в зависимост от фиксираното и към момента ниво. Така че, за да проверите каква е стойността й към момента, е нужно просто да се погледнете в огледалото.

И както споделят колеги от други издания, „Остава само да се надяваме, че тези лещи няма да се използват за предаване на рекламни съобщения от Google”.

 

Гривни за охлаждане или отопление?

Почти съм сигурен, че всеки от нас е имал моменти през лятото, когато е искал буквално да легне пред вентилатора или пък през зимата – да се бухне в печката. Студ или жега, все е неприятно, а когато нямате лесен начин да постигнете желания комфорт, идват на „помощ“ студентите от MIT. Да, легендарен университет, но да видим дали предложеният прототип не е глупост?

 

Трима студенти от Масачузетския технологичен институт работят над устройство, приличащо на гривна, което може да контролира човешките усещания така, че температурните разлики да се понасят по-лесно. Тази „гривна“ следи непрекъснато околната температура и тази на вашето тяло, като може да ви „излъже“, че в момента е студено, и така тялото ви да се аклиматизира за външната среда, променяйки своята температура. Или образно казано – устройството ви  подготвя за жегата или студа навън, за да не се налага, излизайки да започнете да треперите или обратното – да се потите безумно. Да видим колко ще е успешно…

 

Сутиен, изпращащ туитър съобщения

Мисля, че за това приятно устройство също сме писали. Но ето за какво става дума. Идеята е (за жените) в момента, в който свалите сутиена си, на вашия туитър профил да се появява съобщение с напомняне към всички останали жени да не пренебрегват превенцията срещу рак на млечната жлеза и да посещават лекарския кабинет редовно за мамография.

 

Сутиенът, разбира се, е леко рекламен трик, създаден от Nestle в тандем с Туитър, а демонстрираният прототип е носен от Мария Бакодиму (гръцката Опра Уинфри). Той предавал съобщения чрез нейния мобилен телефон към отдалечен сървър, който от своя страна пускал туит съобщенията в интернет. И макар цялата инициатива да е една рекламна стратегия, то идеята за вграждане на умни устройства в дрехите изобщо вече не е фантастика, а в близките години предстои истинска революция по темата. Да ви напомням ли за Android Wear?