Съвети за пътуване: Париж

25
Добави коментар
stojtscho
stojtscho

май

18

2007

От днес откривам нова рубрика в блога Съвети за пътуване. Първите съвети са написани от Voyageur и се отнасят за Париж

Нека първо да отбележа, че настоящото се отнася единствено до т.нар. Budget travellers.Париж е наистина един много красив град. Такова бе впечатлението ми, когато го посетих за първи път. В някои форуми бях чел, че е станал страшно мръсен, но според мен не е по-мръсен от София. Имало негри, араби и китайци-ами то ги има навсякъде, а пък и зависи в кой район на Париж сте за да се прави генерален извод. Изборът на транспорт-За да избереш как да пътуваш до Париж-дали с туристическа агенция или сам да си го организираш, зависи от много неща. При туристическите агенции има два варианта-самолетна екскурзия и автобусна екскурзия. Първата се предлага в различни варианти-четири, пет и седем дневни, като за последните цените започват от 550 евро, като освен полета, трансфер летище-хотел, нощувки в двузвездни хотели, закуските и обзорна обиколка на града с автобус, нищо друго не се предлага.

Айфеловата кула (сн:Катла)

Автобусни екскурзии предлагат много агенции. Цените към настоящия момент варират между 525 лв. /икономичен вариант/ и 625-700 лв. /стандартен вариант/. Разликата между двата е във вида на настаняването. При първия-в Париж туристите се настаняват в хотели от веригата Formule 1. Стаите са малки-без баня и тоалетна. Такива има на етажа. При втория-в хотели от веригата Etap/стаи със собствен санитарен възел/ и други подобни. И при двата варианта хотелите се намират в предградията. Като цяло автобусната екскурзия не е лоша, защото маршрутът е София-Виена-Залцбург-Париж-Мюнхен-София и трае 10 дни. Нощувките са общо пет-две по пътя /мисля, че бяха във Виена и Мюнхен/ и три в Париж. А Париж според мен не може да се разгледа за толкова кратко време.

Мислейки си на какъв точно от тези варианти да се спрем, избрахме алтернативен-да си организираме сами всичко, като пътуваме със самолет и да останем в Париж една седмица. Авиокомпании-много, цени различни. Спряхме се на превозвач /няма да споменавам името за да не правя реклама/, предлагащ оферта от 129 евро отиване и връщане без летищни такси, ако резервацията и плащането се направят най-късно един месец преди началото на пътуването. Цената излезе около 205 евро с летищни такси. Хотели в Париж-Тук вече изпитахме сериозни затруднения. Хотели в интернет-колкото искаш и на различни цени. Трябва да се отбележи, че стаите в хотелите не са много големи и навсякъде се предлагат стаи със и без собствен санитарен възел. Цените в центъра варират от около 35 евро за двойна стая с баня и тоалетна на етажа до 60-100 евро със санитарен възел в стаята /става въпрос за хотели една или две звезди/. В предградията естествено са по-евтини.

Нотр Дам (сн.Катла)

Всичко зависи от това, с какви средства разполага човек. Ние задължително държахме да имаме баня и тоалетна в стаята. Отначало се бяхме спрели на хотел в предградията. Тук за информация на някой, който ще пътува давам няколко линка на евтини хотели: – http://www.balladins.com/ -Има един хотел от веригата Balladins, който се намира в Epinay sur Seine /предградие на Париж в трета зона/-има удобен транспорт до там. Цената беше 36 евро за двойна стая с баня и тоалетна /в тази цена отскоро предлагат и закуска/. – http://www.etaphotel.com/ -Има хотели за около 40 евро, например в La Courneuve-отново с баня и тоалетна в стаята. – http://www.hotels-akena.com/ -Също доста сносни стаи от порядъка на 30-40 евро в предградията. – http://www.hostelspoint.com/res/index.php?lang=bg& -Резервационна система на български. – http://www.travellerspoint.com/budget-hotels-en-ci-944.html -Хотели и хостели. – http://www.hoteljarry.com/ –Хотел Jarry-в близост до Gare de l’Est-45-50 евро двойна стая с баня и тоалетна. Резервацията се прави само по e-mail. – http://en.parisinfo.com/paris_hotels/&OTCP_action=resahotel –официален туристически сайт. Излизат изгодни предложения. В последния момент открихме един хотел, който се намира в 14 arrondissement- Hotel des voyageurs – http://www.hoteldesvoyageursparis.com/ . Двойната стая е 50 евро-има баня и тоалетна, телефон, кабелна телевизия, климатик. Има и семейни стаи за 4 човека-70 евро-представляват две двойни стаи, свързани с коридор, в който е разположена банята. Закуска, ако желаете, се заплаща по 5 евро на човек. Хотелът няма on-line базирана резервационна система. Първо се изпраща e-mail. След като ви потвърдят датата ще ви искат номера на кредитната ви карта. Картата не се използва докато пристигнете. Това се прави единствено за гаранция на резервацията. Аз лично много се притеснявах да им дам номера по обясними причини. Накрая се съгласих, като промених CVC кода-при проверка на картата може да се види, че картата е валидна, но при грешен CVC не може да се извърши транзакция. Ако някой ще отсяда при тях, не се притеснявайте-хората са с много чисти помисли. Всъщност хотелът е на някаква екологична организация. Стаите изглеждат почти същите, като на сайта. В сайта им пише, че има интернет в стаите, но това не е вярно-има само на рецепцията и се ползва безплатно от гостите на хотела. Понеже хотелът е почти постоянно пълен е добре да се направи резервация примерно един месец по-рано.

Собствениците на хотела имат още два хотела в непосредствена близост. Единият се казва Le lionceau и в него освен изброените екстри в стаята има и компютри с интернет във всяка стая. Другият се казва L’Esperence. И двата са на същите цени-50 евро. Кварталът е на прекрасно място-тих и цивилизован-на две спирки с RER и Metro от идеалния център. Директно се пътува и до летището с RER B. Така че, пътят със самолет и нощувките за 7 дни ни излязоха около 380 евро на човек.

Метрото-Придвижването в Париж е абсолютно улеснено. Метрото се движи в централната част /Зона 1 и 2/. От трета зона започват предградията-там се движат RER, които преминават и през града. Цените са различни. За информация- http://www.ratp.fr Ако престоят ви е от понеделник до неделя, най-изгодна е Carte Orange-важи за всички линии и цената й зависи от зоните, в които ще я използвате-носете си снимка, за да не се набутвате да си правите там.

Нотр Дам

Музеи и забележителности-В Париж наистина има какво да се види и всичко е много красиво. Средната цена на музей е около 6-8 евро. Най-изгодно е да се закупи карта за музеите / http://www.parismuseumpass.fr/ /. Включва 60 музея /без Айфеловата кула/. Продава се в почти всички музеи и цената за 2 дни е-30 евро, за 4 дни-45 евро и за 6 дни-60 евро. Картата е много удобна, тъй като с нея не се чакат опашки и спестява много пари. Освен това с нея може да влизате в музеите колкото пъти искате. Задължително трябва да се посетят-Нотр Дам, Лувъра, Триумфалната арка, Консиержери, Пантеона, Инвалидите, Музея Д’Орсе, Музея Роден, Музея Пикасо, Версай, Центъра Помпиду, Сакр Кьор, Мулен Руж, Латинския квартал, Айфеловата кула /цена 11,50 евро до последния етаж/, Дефанс, Конкорд, Вандом, Галери Лафайет, Операта и много други. Храна-Париж като цяло е доста скъп град. Общо взето в ресторантите не е много евтино-салатите са около 7-13 евро, основно ястие-16-20 евро, като това са цени не в най-централните части на града. На много места предлагат менюта за по 5 евро-най-вече азиатска кухня. В Латинския квартал има менюта за по 8-12 евро на човек, в които е включена салата, стек с гарнитура, десерт и вино. Има ресторанти за бързо хранене-KFC, Mc Donald’s. Магазини за хранителни стоки-Monoprix, Franprix, Ed и др. Пък ако искате може да седнете и на Шанз Елизе. Сувенири-Най-добре е да се купят от Монмартр. Там са най-евтини. На Версай отвън също има търговци, с които можеш да се спазариш.

Телефон – Ако на някой му се налага често да се обажда до България, роумингът естествено не е най-евтиния вариант. На много места-най-вече в магазини за сувенири се предлагат телефонни карти, базирани на VOIP телефонията. За 7,5 евро може да си вземете карта, с която да говорите около 220 минути до България от телефонна кабина. Няма да се впускам в подробности как се използва. Продавачите обясняват подробно. Гледайте единствено да пише, че е валидна и за България, защото на някои пише Европа, но минутите са по-малко за България.

Ами това е. Другото са лични впечатления.

Автор: Юри Печански

Снимки: авторът – неотбелязаните; останалите-Катла

Гласувайте, ще се радвам да ви е харесало!

Tags: Франция