Скрита камера

2
Добави коментар
chuime
chuime

ЕДНА приятелка оня ден възкликна: „Жал ми е за карикатуристите и хумористите в България. Каквото и да измислят, политиците са винаги едно кръгче пред тях.“

Права е. Смятам, че политическият ни елит е благословен с невероятно чувство за хумор и никаква конкуренция не може да го уплаши. То са шеги, то са закачки, то са скечове и комедийни сериали, на човек не му остават сили да си плати сметката за тока от смях.

Понякога дори съм напълно убедена, че сценаристите на българското задкулисие са онези веселяци от „Монти Пайтън“. И дори си представям как на Нова година президентът Плевнелиев сяда в студиото на БНТ, прожекторите го осветяват мощно, а той – широко усмихнат, казва:

„Скъпи сънародници! Хванахте се!“

И обявява, че българският преход е бил всъщност една скрита камера, на която са се хванали 7 милиона мишлета, но ето, че сега смешката приключва и можем да започнем наистина. Бурни аплодисменти, музикален фон – възторжен Веселин Маринов.

Най-смешното риалити на планетата е приключило след четвърт век и може да влезе в учебниците. Холивудски режисьори, сценаристи и артисти се дивят, комисията по връчване на „Оскар“ за цялостно творчество е единодушна, „Златната палма“ в Кан и „Златната мечка“ в Берлин пристигат със спешна пратка. Седем милиона статисти веселят целия свят. Молят ни да направим продължение, пускат тениски с облика на българския парламент.

Разбира се, това са само мечти. Нова година може и въобще да не настъпи, ако вярваме на новината на НАСА за предстоящи 6 дни без слънце през декември. Причина ще е слънчева буря, която ще забули светлината с прах и космически боклук и земляните ще останат на тъмно.

До какви последствия може да доведе това, можем да си представим, ако сме гледали американски екшъни. Милиони ще се качат на колите си в опит да избягат, по улиците ще тичат през глава покрити с прах и незнайно защо с кръв хора, президентът на САЩ ще говори по радиото, Брус Уилис ще се съблече по потник и ще хукне да спасява човечеството барабар със Силвестър Сталоун и компания. Няма искам-не искам.

Само българите дали ще спасят не знам, защото ни имат зъб. Ние им откраднахме филма, дето последно го снимаха тук. Още преди да излезе по екраните, чевръсти българчета го пуснаха в интернет и – каква радост, прецакаха авторите му. Та току-виж, докато ни спасяват рамбовците, им изчезнат пушките, портфейлите, че и потникът. Та по-добре по-далеч от нас. А и българите не могат да бъдат спасени. Това бавно започва да става ясно – още от времето на Крали Марко през руснаците, американците, царя, та до пожарникаря колко благородни юнаци се опитаха да ни спасят, и не става и не става. Но това не е драма. Българите са корав народ. Толкова корав, че не само без светло, ами и без топло може да изкара.

А ако е софиянец даже без вода. НАСА ще ни плаши нас с 6 дена прах и космически боклук. Че ние по 6 месеца можем да изкарваме без светло и без топло, те за няма и седмица се тръшкат. Боклук, боклук, колко космически боклук да се събере около слънцето? Да идат да видят във Факултето или в „Красна поляна“ първо какво се казва боклук, пък тогава да кършат пръсти. И нещо да ни е станало? Да сме изчезнали? Тука сме си и тук ще си останем поне още стотина продължения на сериала ни.

Ако други народи искат да последват примера ни, да заповядат. Не е толкова трудно. Необходими са група неизчезващи политици и добра публика. От българската публика по-добра няма. За да достигнат качеството й, чуждите публики също трябва да седнат пред телевизорите си и да не отлепят очи от тях. Никакви стачки-мачки, протести и революции.

И без тях зрелището си е екстра. Примерно сяда Дейвид Камерън на коалиционни преговори с патриота- националист Найджъл Фарадж, а зад тях досущ като в България, нарежда националните герои на империята. Всичките там Ричардовци, Хенриевци, Елизабети и Виктории плюс Дейвид Бекъм, разбира се. Да е ясно кои са британците и за какво се борят.

Или пък Ангела Меркел организира едни избори по български – с тотофиш, наречен преференция, и наблъсква Бундестага с ММО бойци, синове на фабриканти, бат’ Салита и принципни блондинки. В Германия поне блондинки да искаш… кеф ти принципни, кеф ти безпринципни, кеф ти пепеляви, кеф ти махагон. И на Бат’Сали хората също са в изобилие. Напълни парламента с тях и гледай сеир.Тогава НАСА каквито и страховити прогнози да бълва, няма да има народ, който да й се върже. Ще си гледаме панаирите и ще се смеем, докато не ни останат сили.