Търсят студенти за работа в Германия

15
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

200 студенти от България имат шанс да се включат в лятна ваканционна заетост в Германия през 2015 г.

Кандидатите могат да подават документите си във всички бюра по труда в градовете, в които има висши учебни заведения или техни филиали, съобщиха от Агенцията по заетостта.

Изискванията към тях са:

– да са студенти в български висши учебни заведения; – да са на възраст между 18 и 35 години; да са редовна форма на обучение; – да не са последен курс на семестриално обучение; – да имат основни познания по немски език (най-малко три години изучаване на немски език); – да са готови най-малко два месеца да работят в Германия.

Съществена промяна в процедурата на посредничество през 2015 г. е отпадането на провеждането на изпит по немски език за кандидатите, което ще облекчи процедурата за посредничество.

Виж още: Платен стаж за студенти в „Уолстрийт джърнъл“

Сферите, в които обикновено се получават предложения за работа са:

Селско стопанство; хотелиерство и ресторантьорство (сервитьори, камериерки, бармани, помощен персонал в кухня, общи работници); фирми за почистване на помещения и индустриални обекти; вериги за бързо хранене – McD’s; германските пощи.

Необходимите документи

Студентите, желаещи да се възползват от възможността да работят в Германия, трябва да подадат заявление в свободен текст на български език до 5 януари 2015 г. в бюрото по труда, на чиято територия се намира висшето учебно заведение, в което се обучават. 

В заявлението си кандидатстващите трябва да декларират, че са изучавали немски език най-малко три години, че са свободни от други ангажименти по време на официално обявената за всяко училище лятна ваканция (задължително се посочват точните начална и крайна дата), а също така да посочат, че притежават необходимите средства да финансират заминаването си за Германия. 

Кандидатите трябва да предоставят и уверение от висшето училище, че са редовни студенти и не са последен курс на обучение.

Документите на поименно изисканите студенти се подават от германските работодатели директно в Централата за чуждестранно и специализирано посредничество в Бон.

Подробна информация кандидатите могат да получат в Информационния център на Агенция по заетостта на тел. 02/980 87 19 или в бюрата по труда по местонахождение на висшето училище.

Виж още: Опрощават студентски кредит, ако след завършване работиш 5 г. в България